НАЛЕД: ЋУПРИЈА ПРЕДЊАЧИ ПО БРОЈУ ЗАХТЕВА ЗА ИЗДАВАЊЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА

ЛЕИ индекс оцењује опремљеност и спремност локалних самоуправа да пружају квалитетне и доступне еУслуге и састоји се из четири основне групе индикатора: број и квалитет еУслуга, опремљеност инфраструктуром, капацитет локалних службеника да пруже електронске услуге, као и ниво информисања и укључености грађана при успостављању и коришћењу електронских услуга. Једна од локалних самоуправа која је прошле године подигла свој ЛЕИ индекс је и oпштина Ћуприја, највише због великог напретка у издавању електронских грађевинских дозвола.

Kако је саопштено на последњој седници Клуба градова и општина са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб), радног тела НАЛЕД-а, међу општинама које су се у 2022. истакле по броју захтева за издавање електронских грађевинских дозвола, налазе се  Ћуприја, Уб, Горњи Милановац, Ковин, Свилајнац, Топола и Алексинац.

На седници је закључено да су кашњења при издавању дозвола већа код готово две трећине локалних самоуправа и да је главни разлог за то мањак службеника услед вишегодишње забране запошљавања. Иако у Општинској управи општине Ћуприја ради око четрдесет одсто мање људи него пре десетак година, то се не рефлектује негативно на квалитет пружених еУслуга, поготово када је реч о издавању електронских грађевинских дозвола.

Мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи (БФЦ СЕЕ) још је 2019. године сертификатом потврдила да је oпштина Ћуприја локална самоуправа са повољним пословним окружењем.

Најновији резултати анализа, саопштени на последњој седници БФЦ клуба, само потврђују ранија сазнања да су услови за пословање у срединама које имају БФЦ СЕЕ сертификат 70% бољи него у градовима и општинама које немају овај печат квалитета, као и да су сертификоване јединице локалне самоуправе готово три пута успешније у привлачењу инвестиција него друге општине, односно градови.

БФЦ Клуб окупља 25 градова и општина у Србији које су успешно прошле или се налазе у Програму сертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи (БФЦ СЕЕ) и да је општина Ћуприја један од чланова овог радног тела Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП