42. МАТИЋЕВИ ДАНИ У ЋУПРИЈИ ОД 9. ДО 13. СЕПТЕМБРА

У част и славу великана српске књижевности Душана Матића, у Ћуприји ће од 9. до 13. септембра бити одржана књижевна манифестација “Матићеви дани“

Циљ манифестације је, пре свега, промоција и афирмација младих литерарних стваралаца, а и ове године Народна библиотека из Ћуприје, која носи име Душана Матића, организовала је разноврсна културна дешавања која у основи имају сећање на стваралаштво једног од најзначајнијих српских песника и великана српске књижевности, Душана Матића.

Програм обележавања 42. Матићевих дана:
Свечано отварање 42. Матићевих дана, биће уприличено у сали ОМШ „Душан Сковран“, у суботу 9. септембра у 19 часова. У културно-уметничком програму учествоваће добитници награда за најлепшу песму на задати стих из Матићеве песме за 2023 годину, ученици и професори ОМШ „Душан Сковран“ из Ћуприје док ће библиотека промовисати изложбу „125 година од рођења Душана Матића кроз слике и дела“ која ће бити постављена на тргу испред бившег Дома ЈНА. Вече ће стиховима познатих песника и музичким нумерама затворити глумац Иван Босиљчић, музичком представом под називом „Наше вече“.

Недеља је предвиђена за традиционално песничко дружење ” Теку реке” коме ће као и до сада, поред домаћина, књижевног клуба “Душан Матић” присуствовати песници из читавог Поморавског округа.Ни ове године неће изостати дружење песника са ученицима основних и средњих школа, које ћеу понедељак 11. септембра од 17 сати у сали Музичке школе дочекати писац Данијела Квас. У оквиру поетске вечери, биће одржана и радионица за рецитаторе и ученике основних и средњих школа Рецитанионица.

Отварање изложбе радова пристиглих по основу конкурса „Матићу у част” планирано је за уторак, 12. септембар у 19 сати у галерији Музеја “Хореум Марги Равно”.
Научни скуп на тему ” Увек присутни Матић” који је заказан за саму завршницу манифестације 13. септембра, окупиће еминентне књижевне критичаре, писце, професоре књижевности, издаваче који ће на округлом столу беседити о животу и стваралаштву Душана Матића.
Круна манифестације је додела књижевне награде “Матићеви шал” најуспешнијем младом писцу за прву књигу песама. Награда се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчане награде а свечана додела биће одржана у сали Музичке школе и среду, 13. септембра у 19 часова. На завршној свечаности биће додељене и награде најуспешнијим такмичарима у квизу “Шта знаш о Матићу”, аутору награђеног рада на ликовном конкурсу “Матићу у част”и на књижевном конкурсу ”Лети све лети”.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП