50 ГОДИНА ШКОЛЕ ЗА МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ

Отварање са Немањом Радуловићем било је најлепша увертира за врхунац четвртог Раванелиуса, који се десио на гала концерту поводом 50 година постојања и рада ШМТ. Сви на једном месту. И бивши и садашњи и стари и млади, ћупријски таленти показали су своју приврженост јединственој музичкој школи у нашој земљи.

Идеју су у дело спорвели професори музике Лазар Марјановић из Београда и Јован Ракић из Ћуприје. Од оснивања до данас кроз школу је прошло преко 300 ученика, врхунских уметника на гудачким инструментима. Директорка Данијела Јовић одала је признање свима и уручила плакете и захвалнице појединцима и институцијама поводом великог јубилеја.

Круна вечери био је наступ бивших и садашњих ученика ШМТ, под диригентском палицом Дејана Дачића, првог ћупријског талента, ученика друге генерације школе. “Пре 47 година кренуо сам у ову школу. Где год да сам путовао, радио, живео, свуда је ишла са мном”, рекао је Дачић. Он се захвалио организаторима на величанственој прослави. “Хвала Данијели Јовић и хвала Раванелиусу што су нас окупили, у нашој Ћуприји”, рекао је Дејан Дачић, који више од 40 година живи и ради у Грацу, у Аустрији.

Задовољство концертом није крио ни уметнички директор фестивала Драган Ђорђевић, који је поново видео своје притеље из школских дана. “Ово је велики догађај за Србију уопште”, рекао је Ђорђевић.

На концерту је премијерно изведена композиција “Деци”, ауторке Ирене Поповић Драговић, наменски писана за овај догађај. Према њеним речима дело је посвећено свим бившим, садашњим и будућим ученицима ШМТ, а у поднаслову је “Успаванка за Ивану М.”, из пијетета према Ивани Матејић, недавно преминулој виолинисткињи, Ћупричанки, ученици ове школе. Ирена Поповић Драговић је тренутно најизвођенија и најнаграђиванија ауторка примењене музике за позориште и филм. Успехе управо жање њено оперско дело “Деца”, рађено по тексту Милене Марковић.

Финале концерта припало је солистима, брату и сестри Хорват, Давиду и Јелени, који су подигли публику на ноге. Млада Јелена Хорват, и сама бивша ученица школе, завршила је прву годину на Краљевском колеџу у Лондону. Пре тога је била ученица школе “Јехуди Мењухин”, која је по свему слична Школи за музичке таленте. Жеља младе виолинисткиње је да свој први солистички концерт одржи у Ћуприји, месту њених породичних и музичких корена. Оптимизам у њеном гласу и посвећеност музици уливају сигурнсиот да ће ШМТ трајати а Раванелиус сваке године окупљати бивше и садашње ученике ове јединствене образовне установе.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП