АМБАСАДОР ЧЕШКЕ ТОМАС КУХТА ПОСЕТИО ЋУПРИЈУ

Између Чешке и Ћуприје постоји вишедеценијска повезаност. Сарадња са народом који је у значајној мери утицао на индустријски, економски и културни развој Ћуприје, обновљена је пријатељском посетом Ћуприји, амбасадора Чешке у Србији Томаша Кухта. Овог пута Чешку и Ћуприју повезало је такмичење “Србија у ритму Европе” јер ће ћупријске представнице, поред града на Морави представљати и Чешку.

За три године мог обављања дужности амбасадора у Србији, морам да признам да сам увек изнова изненађен чињеницама колико је Чешки народ деценијама уназад био присутан у Србији. Зато осећам велику одговорност да у наредном периоду ову сарадњу проширимо и на остале аспекте, кроз локални економски развој и привлачење инвестиција. Могу да кажем да смо већ успели да у неке градове Србије, нарочито у Банату доведемо чешке инвеститоре који ту граде своје производне погоне. Жеља нам је да се српски радници који сада раде у чешким фабрикама у Чешкој, врате у своју земљу изапосле у чешким производним погонима. Сигуран сам да ће Ћуприј, због изузетних привредних потенцијала, пре свега опремљених индустријских зона и близине ауто пута бити примамљива дестинација за чешке инвеститоре, изјавио је амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта.

Испред локалне самоуправе добродошлицу амбасадору Чешке пожелео је Јовица Антић, председник општине Ћуприја, који је овом приликом у први план ставио дугогодшиње пријатељство чешког и српског народа. Као дугогодишњи сарадник и пријатељ манифестације “Србија у ритму Европе”, општина Ћуприја је била домаћин многобројним амбасадора Европских земаља, а у наредном периоду наставићемо да сарађујемо на добробит пре свега деце а онда и локалне самоуправе, нагласио је Игор Карадаревић ,директор манифестације “Србија у ритму Европе”.

Навећи подухват Чеха током 19 века везан је за изградњу фабрике шећера а поред индустријског, Чеси су значајно допринели и популаризацији спорта у Ћуприји, изградњом вежбаонице и формирањем “Соколског друштва. У слици и речи, амбасадору Чешке представљена је и Едукативно – документарна изложба „Чеси у Ћуприји – Век пријатељства“, која је постављена у Моравском парку. Током посете Ћуприји, амбасадор Кухта посетио је Школу за музичке таленте, зграду Масарикове школе, која је изграђена још давне 1927 године а пријатељска посета завршена је обиласком комплекса манастира Раваница.

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП