ПРОВЕРА ПЛОДНОСТИ ЗЕМЉИШТА ПРЕДУСЛОВ ЗА ДОБАР ПРИНОС

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Јагодина, у сарадњи са Општином Ћуприја, врши бесплатну контролу плодности обрадивог земљишта на територији општине Ћуприја.

Право на бесплатну проверу плодности земљишта има носилац или члан комерцијалног породичног пољопривредног газдинства у активном статусу, и то на власничким парцелама уписаним у регистар или на закупљеним парцелама које су уписане након узимања у закуп.

Тестирање земљишта потребно је вршити најмање једном у три до пет година, а са једне парцеле може се узети највише десет узорака. Након добијања резултата приступа се коришћењу и очувању земљишта у складу са препоруком саветодавца како би се побољшао његов квалитет и структура, а истовремено рационално користила средства за исхрану биља.

Пољопривредни стручњаци подсећају да је период након жетве и бербе усева најбољи за узорковање и контролу плодности, како би се произвођачу на време дале препоруке за правилно ђубрење.

 

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП