БОГОЈАВЉЕЊЕ

Дух свети сиђе на Исуса у виду голуба. Истовремено се са неба зачу глас Бога Оца који је рекао: „Ово је син мој љубљени. Он је по мојој вољи“. Свети дух у виду голуба спустио на раме Исусово и зачуо се глас Бога Оца са неба. Тако се Бог јавио у три личности: Оца, Сина и Светога духа.

Многи храбри и одважни православни верници Богојављење обележавају традиционалним пливањем за Часни крст, у већини православних земаља. Један од основних циљева овог догађаја јесте да се поврати истински дух и саборни значај манифестације. Пливање не треба да има такмичарски карактер, већ треба да се огледа у чину да сви уједињени у вери симболично изнесу крст из воде.

Сава ивановић (32) из Параћина, први је допливао до Часног крста у Ћуприји. Сава је бивши пливач, а сада тренер у пливачком клубу “Викинг”. У базен хотела Плажа скочило је четрдесетак одважних. У води су сви додирнули крст, јер је он симбол мира, љубави и саборности.

Победнику Сави Ивановићу златник, дар општине Ћуприја, уручио је председник Јовица Антић, а старешина цркве светог Ђорђа протојереј Рајко Рајковић свим учесницима даривао је по Псалтир.

Освештању богојављенске воде присуствовао је велики број верника. Та вода се узима и носи кући. Чува се као чудотворна света драгоценост. Верује се да ако се том водом пошкропи кућа ради освећења, то ће је заштити од демона и осталих нечистих сила. Пије се током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, очишћења душе и тела.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП