БРЗИ ТЕСТОВИ ОЛАКШАЛИ ОТКРИВАЊЕ КОРОНА ПОЗИТИВНИХ

Откада је ковид амбуланта Дома здравља добила одређени број антигенских, односно такозваних “брзих” тестова на коронавирус, процедура утврђивања нових случајева заразе је знатно скраћена – изјавила је за Телевизију Поморавље др Ивана Милутиновић, шеф лабораторије и помоћник директора Дома здравља Ћуприја.

У оквиру ковид амбуланте ради и ковид лабораторија, у којој се тест на корону ради на лицу места. За “брзи” тест се узима брис из носа, а резултат се добија за свега седам минута. Тиме је доста растерећено PCR тестирање, на које се раније чекало и по недељу дана – објашњава др Милутиновић.

Упут за серолошко или антигенско тестирање даје лекар из ковид амбуланте на основу индикација, зависно од тога да ли код пацијента има одговарајућих симптома и када су се јавили. Такође, значајно је напоменути да се овим тестом скраћује или чак укида период изолације од 14 дана. Примера ради, ако је један члан породице заражен, а “брзи” тест покаже да остали нису, нема потребе да и они бораве у карантину.

Број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља у последње две недеље је значајно повећан и креће се око 60 дневно. Пошто је дозвољено да у чекаоницама буду само по два пацијента, испред улаза у ковид амбуланту и амбуланту Опште праксе постављени су шатори да би се обезбедила физичка дистанца и да би се људи заштитили од хладног времена – каже директорка ове установе др Зорица Ченић.

На улазу у амбуланте постављена је дезо баријера, а један техничар је у сваком тренутку задужен за мерење температуре и дезинфиковање руку пацијената. У ковид амбуланти су ангажована три тима које чине по један лекар и једна медицинска сестра, а ту су и лаборанти који узимају узорке крви и брисеве за тестирање.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП