ЧЕСИ У ЋУПРИЈИ – ВЕК ПРИЈАТЕЉСТВА

Вођен посебним емоцијама и осећањем обевезе да из угла историчара и житеља “Славије”, дела Ћуприје који су почетком 20. века подигли Чеси, приступио сам одговорном послу, да свеобухватном изложбом дочарам значај који су припадници овог народа имали за развој града на Великој Морави – изјавио је историчар Стафан Стаменковић, аутор поставке “Чеси у Ћуприји – Век пријатељства”.

Нераскидиво пријатељство повезује српски и чесшки народ. Драго ми је што чувате успомену на моје сународнике који су живели и радили у Ћуприји. То само показује колико су корени нашег заједништва дубоки – изјавио је Томаш Кухта, амбасадор Чешке Републике у Београду, који је приликом боравка у Ћуприји погледао изложбу.

Ангела Кужелка Пешић, потомак је чешке породице. Њен отац је био Чех, а мајка Српкиња. Мало нас је остало у Ћуприји. Има тек неколико потомака. Важно је да чувамо успомену на наше претке. Хвала аутору изложбе и општини Ћуприја што су нам омогућили да се присетимо златног времена, када је Ћуприја била испред много већих и познатијих градова у Европи. Сада смо део српског бића и са поносом носимо успомену на наше претке. Драго ми је да нису заборављени – рекла је госпођа Ангела Кужелка Пешић.

Неколицина Чеха залужује спомен обележје у Ћуприји. Први међу њима је Франтишек Фрања Зајц, први директор Фабрике шећера и оснивач Соколког покрета у Ћуприји – рекао је Стефан Стамнековић.

Судећи по посети на отварању изложбе Ћупричани знају ко су били Чеси и колики је њихов значај за развој града и околине. Посебан печат дали су и потомци чешких породица, који рекоше да је за њих ово јединствен и свечан тренутак.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП