ЋУПРИЈСКИМ СТОЧАРИМА И ПЧЕЛАРИМА ДОДЕЉЕН РЕПРОМАТЕРИЈАЛ И СЕМЕНСКИ МАТЕРИЈАЛ

У циљу унапређења сточарства и пчеларства на територији општине Ћуприја, групи од 12 сточара и 10 пчелара са територије општине Ћуприја, додељена је бесплатни репроматеријал и садни материјал, у циљу повећања приноса и поправљања квалитета земљишта. Пројекат је вредан милион динара а већ другу годину за редом реализују га општина Ћуприја у сарадњи са Институтом за крмно биље из Крушевца уз подршку Министарства пољопривреде.Према речима доктора Дејана Соколовића, научног саветника и в.д. Института за крмно биље Крушевац, репроматеријал је додељен на основу спроведених испитивања и урађених анализа стручних служби Института, како би се повећао принос на огледним парцелама и поправио квалитет земљишта.

Пољопривредници су добили кречни односно препоручени материјал за поправљање квалитета земљишта према урађеним анализама, носнову тих резултата стручњаци из Крушевца су одредили и посебне травне смеше које су подељене фармерима како би повећали принос у првом реду кабасте хране. Овакве и сличне пројекта, Институт је до сада релизовао на територији од више од 150 локалних самоуправа са директном учешћем више од 1200 фармера, који су на својим фармама кроз примену нових садних детелинско-травних смеша, видели бенефите у бољим приносима кабасте хране, док ће пчеларима омогућити квалитетне анализе меда и добијање сертификата о квалитету меда, каже директор Соколовић

Током реализације пројекта узорковано је 24 узорака земљишта и исто толико узорака сточне хране а на основу извршених темељних анализа утврђена су два основна проблема земљишта на овим просторима, велика киселост што је проблем за сетву лигуминоза и значајан недостатак фосфора у земљишту, истакао је Владимир Зорнић, научни сарадник у Институту за крмно биље.
Општина Ћуприја последњих година значајно је увећала улагања у пољопривреду кроз различите врсте субвенција пољопривредним произвођачима. Како је овај пројекат позитивно прихваћен од стране сточара и пчелара, није било разлога да не наставимо сарадњу са Институтом и искористимо бенефите примене науке и технологије у пољопривредној производњи, каже Бранко Милојевић, помоћник председника општине Ћуприја.
Сточари и пчалари сложили су се у томе да им је ово драгоцена помоћ, а директор Института захвалио се ћупријској општини што је препознала могућност да кроз унапређење производње кабасте сточне хране на нашим фармама може да унапреди сточарство и пчеларство, јер без боље и профитабилније производње нема ни напретка, ни бољитка на селу.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП