ДИЈАБЕТЕС – ПОДМУКЛА БОЛЕСТ СА МНОГО ЛИЦА

14. новембар у целом свету се обележава као Међународни дан борбе против дијабетеса, са циљем да се скрене пажња на једну од најучесталијих болести модерног доба. Њене пандемијске размере објашњавају се последицама савременог начина живота праћеног смањеном физичком активношћу, повећаним уносом висококалоричне хране и екстремним порастом броја гојазних особа свих узраста.

Због благе симптоматологије дијабетес годинама може проћи незапажено, што значи да велики број оболелих у прво време тога није ни свестан – према неким проценама на сваког оболелог долази по једна особа која не зна да има шећерну болест. Даљим увидом у статистику добија се још суморнија слика: крајем прошле године у свету је забележено око 425 милиона оболелих, а прогнозе су да ће их до 2045. бити чак 629 милиона, што приближно представља 10% укупне светске популације. Према нашим подацима у Србији има око 700 хиљада дијабетичара, изјавила је за Телевизију Поморавље др Рада Милосављевић, интерниста ендокринолог.

Дијабетес је болест која угрожава читав организам, а први на удару су срце, бубрези, очи и кожа. Најчешћа компликација шећерне болести је дијабетична неуропатија, а статистика каже да у тренутку постављања дијагнозе око 18% оболелих већ има неке од симптома. Ове године Међународни дан борбе против дијабетеса обележава се под слоганом “Породица и дијабетес”, чија је главна порука да се дијабетес тиче сваке породице и да је подршка чланова породице од велике важности за пацијента.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП