ДО 20 ХИЉАДА ЕВРА ЗА РЕШАВАЊЕ СТАМБЕНОГ ПИТАЊА ПАРОВИМА КОЈИ СУ ДОБИЛИ ДЕТЕ У 2022.

Влада Србије у техничком мандату усвојила је одлуку о помоћи државе при куповини куће или стана односно изградњи куће паровима који су добили или ће добити дете у 2022. години. Максимални износ субвенције за породице које желе да реше своје стамбено питање је 20 хиљада евра по подносиоцу, а захтев се може поднети најкасније до дететовог првог рођендана – саопштено је из Министарства за бригу о породици.

Влада је усвојила Одлуку и Правилник којима се ближе одређује начин куповине или учешће у куповини некретнине за породице намерне да се осамостале и обезбеде сопствени кров над главом , а које су добиле или ће добити дете од 1. јануара 2022. године. Право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини или куповину куће или стана по основу рођења детета може да оствари сваки подносилац захтева, без обзира да ли су супружници званично скопили брак или не.

Једна од погодности нове мере подразумева добијање новца у висини од 50 одсто вредности радова на изградњи куће уколико је реч о градњи у локалној самоуправи која је уредбом из 2014. године евидентирана као девастирано подручје. У овом случају потребно је обезбедити технички опис са пописом радова и предмером и предрачуном радова који је оверен од стране одговорног пројектанта. У свим осталим општинама држава ће финансијски подржати до 20 одсто вредности радова.

Када је реч о куповини стамбеног објекта, подносилац захтева може добити новац у висини 20 одсто вредности непокретности коју је проценио надлежни порески орган, а тај износ не може прећи 20 одсто купопродајне цене утврђене предуговором.
Уколико се финансијска подршка Владе користи за учешће у куповини куће или стана на кредит, износиће 20 одсто процењене вредности непокретности на основу које се одобрава кредит, а највише 20 одсто купопродајне цене утврђене предуговором.

Текст Одлуке и Уредбе о додели новчане помоћи за куповину прве некретнине по основу рођења детета доступан је на сајту Министарства за бригу о породици и демографију.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП