ДОДЕЉЕНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА УСПЕШНУ РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКАТА Swiss PRO

Подршка квалитетном животу старијих људи и особа са инвалидитетом са територије општине Ћуприја један је од 8 социјално-иновативних пројеката који је у исто толико градова Србије реализовала Влада Швајцарске преко програма Swiss PRO. За реализацију 8 пројеката који су спроведени у оквиру јавног позива “ Нове мере по мери заједнице” Swiss PRO је определио више од 112 хиљада евра који су кроз обуке и побољшан приступ јавним услугама допринели бољем квалитету живота више од 2.800 грађана и грађанки, што је четири пута више од планираног броја, чуло се на завршној конвенцији.

У Ћуприји је до сада кроз програм Swiss PRO реализовано 6 пројеката међу којима су пројекат оснаживања жена у сеоским срединама, подршка старијим особама кроз пројекта геронтодомаћица и пројекат оснаживања и подршке особама са инвалидитетом. Ми већ 30 година сарађујемо са Србијом и тренутно смо у процесу планирања пројеката за наредне 4 године. Фокус ће бити на управљању са посебним акцентом на локални ниво, социјалну инклузију и привредни развој кроз мала и средња предузећа али и кроз стручно оспособљавање становништва. Ове године фокусираћемо се и на проблем климатских промена односно на енергетску ефикасност домаћинстава и прелазак на обновљиве изворе. енегрије, изјавио је овом приликом Рихарг Коли, шеф Канцеларије за развој и сарадњу Амбасаде Швајцарске

Партнерство између организација цивилног друштва и локалних самоупарава од круцијалне је важности за реализацију а превасходно за одрживост оваквих пројектата, нагласио је Марко Вујачић, шеф програма Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге. Председник општине Ћуприја Јовица Антић је такође нагласио значај партнерства са организацијама цивилног друштва и истакао да се то нарочито показало током ванредне ситуације изазване пандемијом ковида 19.

На самом почетку кризе издате су дозволе за кретање особама које обављају послове из домена социјалне заштите, што је удружењима као пружаоцима услуга омогућило несметано деловање на терену и пружање подршке старијим лицима и особама са инвалидитетом, што је био и главни циљ пројекта који смо спровели уз подршку Владе Швајцарске кроз програм Сwисс ПРО”, навео је Антић.

Сертификати за успешну реализацију пројекта у оквиру јавног позива “ Нове мере по мери заједнице” додељени су и представницима Власотинца, Зајечар, Ивањице, Неготина, Новог Пазара, Рашке и Смедерева.

This slideshow requires JavaScript.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП