ЕКСПЛОЗИЈА ЗАРАЗЕ У СВИМ ПОМОРАВСКИМ ОПШТИНАМА, НАЈУГРОЖЕНИЈИ СВИЛАЈНАЦ И ПАРАЋИН

Тренутна епидемиолошка ситуација у Поморављу је врло неповољна. У свим општинама сада имамо много већи број позитивних на коронавирус од укупног броја тестираних, него што је то био случај у априлу и јулу, а стање је нарочито забрињавајуће у Параћину и Свилајнцу – каже др Горан Радовановић, директор Завода за јавно здравље “Поморавље”.

Од почетка новембра дошло је до праве експлозије броја новозаражених. У октобру су за цео месец регистрована само 52 случаја од 224 тестирана лица, док су за три недеље новембра позитиван налаз на вирус имале 163 особе од 300 тестираних.У Свилајнцу и Параћину од укупног броја тестираних скоро 60 одсто заражено, што ситуацију чини речју ванредном.

Завод за јавно здравље “Поморавље” дневно добија око 170 PCR тестова за узорке из целог округа, што је за сада довољно. Рад нам од пре недељу дана доста олакшавају такозвани брзи тестови, на основу којих се експедитивније обавља тријажа пацијената – истиче др Горан Радовановић.

Здравственим установама у Ћуприји се сваког дана доставља око 350 антиген тестова, односно такозваних брзих тестова који већ у року од пола сата покажу присуство вируса у организму. Прошли су нашу стручну проверу где смо закључили да је њихова осетљивост око 95 одсто, тако да је позитиван резултат брзог теста меродаван да пацијента убаците у ковид систем. Наравно, налаз брзог теста се увек потврђује PCR тестом.

Доктор Радовановић упозорава да је јесен сезона крсних слава и период појачаног дружења у кућним условима, што ће узроковати још већи пораст броја заражених уколико не будемо пооштрили мере опреза. Он је поручио грађанима да ће дужност верника испунити и ако славу буду обележили у најужем кругу породице, а да је у овом тренутку примат да се сачувају здравље и људски животи.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП