ЕРИЋ: ЋУПРИЈА ДОБИЈА ИТ ОДЕЉЕЊЕ, УСКОРО И ЦЕНТАР ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ

Гимназија у Ћуприји у школској 2019/2020. добија специјализовано ИТ одељење, потпуно је извесно после данашњег састанка председника Општине Ћуприја Нинослава Ерића и министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића. Ерић и Шарчевић данас су разговарали и о оснивању Центра за младе таленте у Ћуприји, а како каже први човек ћупријске општине, тренутно се тражи локација за изградњу центра који ће у Ћуприји окупљати најбоље ученике-таленте из целе Србије.

Подсетимо, Општина је још почетком године прихватила предлог Гимназије да најстарија средња школа у Ћуприји аплицира за једно ИТ одељење, и од тада је све било усмерено на то да неопходан број ученика из Ћуприје, заинтересованих за средњошколско ИТ образовање, положи пријемни испит. Прелиминарни резултати пријемног испита за специјализована ИТ одељења су стигли и, како председник Ерић поносно истиче, млади Ћупричани су били најуспешнији у Поморављу.

„Радујем се што је и локална самоуправа заслужна за овај успех ученика који су ове године завршили основно образовање, јер смо препознали потребу да талентованим ученицима за рачунарство и информатику помогнемо издвојивши средства за додатну наставу коју су они похађали три месеца. Овом синергијом, заједничким радом и трудом деце, наставника, родитеља и локалне самоуправе, дошли смо до тога да је 21 ученик из Ћуприје положио испит у Крагујевцу, а да је, рецимо, из Јагодине то исто урадило само њих 13, из Параћина још мање – тек 11 ученика“, рекао је председник Ерић, истакавши како је оснивање специјализованог одељења у Гимназији Ћуприја још један од начина да се системски одговори на потребе тржишта рада.

Када је у питању друга тема данашњег састанка министра Шарчевића и председника Ерића, треба рећи да је министар још априла прошле године најавио да ће у Ћуприји бити отворен Центар за младе таленте. У Србији тренутно постоје два центра – у Петници и Тршићу – а како је министар Шарчевић тада обзнанио, план је да се „широм Србије отвори још пет центара за младе таленте“.

Иначе, Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја, каже да „смо у финалној фази“  пред сам почетак реализације изградње Центра за младе таленте. Та „финална фаза“ подразумева изналажење локације на којој ће објекти центра бити изграђени. Председник Ерић открива да је ћупријска касарна једно од пожељних места, па ће се с тим у вези већ за неколико дана сусрести са министром одбране Александром Вулином.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП