ГЉИВЕ СУ ЛЕКОВИТЕ

Нису нам временске неприлике сметале да обиђемо терен и прикупимо гљиве за детерминацију и изложбу. Киша погодује гљивама. Већи је проблем суша, којa није дозволила печуркама да запоседну традиционално богате терене око реке Миросаве – поручили су учесници шестог скупа гљивара Србије “Дани гљива”, у организацији Удружења гљивара и љубитеља природе “Горун”, из Ћуприје, који је од 27. до 29. маја одржан у Паљану.

Детерминисано је и изложено тридесетак врста, што је добра берба за почетак гљиварске године – сложили су се одлични познаваоци “шумског блага” из Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Ниша, Рашке и домаћина.

Циљ нам је, као и увек, да своје знање пренесемо другим људима, а посебно и младима, који тек закорачују у свет гљива. Како да их препознају, како да их правилно беру да би поново, када оду на терен, уживали у њима. Такође, ширимо знање о лековитости гљива и начинима како се оне користе, било да се ради о исхрани или о другим потребама, јер, гљиве су и лековите – чуло се на Данима гљива, Удружења гљивара и љубитеља природе “Горун”, у амбијенту хостела и ергеле “Небеско брдо”, у Паљану.

Председник удружења “Горун”, Радмило Пецић, захвалио се свима који су били учесници и посетиоци манифестације. Он је посебно истакао значај едукације о гљивама и присуство ученика основних школа који су боравили на терену.

Атракција Дана глљива био је Ненад Стаменовић, познатији као Неша Травка, кувар и природњак, који је спремао гулаш од 100 врста гљива са зачинима искључиво нађеним у природи.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП