ХОЋЕШ ТИ ДА СЕ МИ ПОИГРАМО

Шаховска табла, два играча и 64 поља незаменљив су вид забаве и витешког надмудривања који трају вековима. Шах је једна од најпознатијих древних игара која је све популарнија и у модерно доба.

Популаризацијом шаха бави се и Шах клуб “Раднички – Боне”из Ћуприје. Циљ нам је да шах вратимо међу основце – рекао је Зоран Ђурђевић, председник шах клуба “Раднички – Боне” Потребу за учењем ове древне игре, која развија способност размишљања и комбинаторике, увиделе су и васпитачице предшколске групе вртића “Невен” па је њихов пројекат “Хоћеш ти да се ми поиграмо”, наишао на одобравање руководства ПУ “Дечја радост” и на одушевљење деце.

Пројекат је реализован на карневалу, где су биле заступљене и друге друштвене игре. Годишњица реализације пројекта обележена је у ОШ “Вук Караџић”, где су малишани учили основе шаха од својих старијих другара, чланова шаховске секције школе.

У предшкоском узрасту шах је забава и игра. Тако га малишани и доживљавају – рекла је васпитачица Вена Бајчета, једна од креатора пројекта.

Магдалена, Тара и Матеја, чланови шах секције ОШ “Вук Караџић”, стрпљиво су преносили своје знање млађим другарима.

Наш је циљ да што више деце игра шах – рекао је Зоран Ђурђевић, председник шах клуба “Раднички – Боне”.

Ваннаставне активности су веома популарне нашој школи, што се види и према резултатима које постижемо на различитим нивоима такмичења – рекла је Весна Вијоровић, директорка школе. Тренутно, шах секција броји преко 70 чланова – наглсила је она.

Од шестог века, шах се сматрао краљевском игром, а партије су доживљаване као ратови умова, односно стратешка игра. У раној доби деца у шаху треба да виде забаву, која под зналачком руком тренера и наставника може да прерасте у озбиљну такмичарску активност или професионалну делатност.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП