ЈЕДРИЛИЦЕ НА НЕБУ ИЗНАД ДОБРИЧЕВА

Више од 10 такмичара из Србије и гости из Хрватске одмерили су снаге на првом такмичењу једрилица са радио-управљањем у категорији Ф3К “Моторола куп”, које је одржано на аеродрому у Ћуприји. Ова моделарска класа једрилица тешка је свега 240 грама и има распон крила од метар ипо. Само такмичење састоји се од стартовања модела једрилице из руке а циљ је помоћу радио уређаја управљати моделом користећи само узлазне ваздушне струје и остати што дуже у ваздуху, каже један од “пионира” у овој дисциплини, Миљенко Франчић, из Аероклуба ”Рудолф Физир” из Лудберга из Хрватске.
Иако је оваква моделарска класа једрилица све популарнија у Европи, ове лагане летилице по први пут су закрстариле небом изнад Добричева, што не значи да чланови Аероклуба из Ћуприје, иако почетници у овој категорији, нису постизали запажене резултате на међународним такмичењима овог типа. Један од њих је и Никола Стојковић, члан аеро клуба Ћуприја, кога за две недеље очекује учешће на Светском купу у Лудбергу и крајем јула Светско првенство у Словачкој.

Горан Стојковић, председник Аероклуба Ћуприја, истиче да се сваке године као клуб труде да уведу неке новине у свој рад а ово такмичење само је увертира у обележавање јубилеја, десетогодишњицу рада клуба које је планирано за 6. август.

Покушавам да сваке године да на летачком дану буде нека нова летилица и да садржаје употпунимо на такав начин, како би све генерације посетилаца, од најмлађих до најстаријих  уживале. Ове године смо у ретро стилу, па ћесе  као један од “ексклузивнијих” модела на нашој писти наћи авион који је летео неких 40-тих година прошлог века, и чија се рестаурација ових дана приводи крају. Наши планови су велики, а један од највећих је проширење писте које ћемо колико већ у овој години јубилеја реализовати.

Организатор данашњег такмичења је Ваздухопловни савез Србије и Аероклуб “Ћуприја” уз подршку Министарсва омладине и спорта и Спортског савеза Србије. Генерални спонзор је фирма “Моторола” Србија.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП