“МАТИЋЕВ ШАЛ” ЗА КОСТУ КОСОВЦА

Коста Косовац, двадесетчетворогодишњи песник из Београда овогодишњи је добитник награде “Матићев шал” која се додељује у оквиру књижене манифестације “Матићеви дани”. Косовац је награђен за прву објављену збирку песама “Џемпери за камење . Овај млади аутор поезију доживљава као џемпер који треба да утоли људе онда када постану као камен.
Он се аутопоетички одређује као песник из своје собе, међутим његова поезија надраста ту собу и постаје место на коме се сусрећу читаоци. Пише онолико колико му то емоција допушта јер како каже песме се недају фабриковати.

За поезију Вам не треба ништа осим оловке, папира и мира. Поезија је начин и потреба да искажем себе, да другима представим свој унутрашњи свет, немире и тежње. Та потреба је оно што ме изнова покреће, каже овај млади аутор.

Књига песама Косте Косовца “Џемпери за камење “ издвојила се у овогодишњој конкуренцији за награду Матићев шал по заокружености песничког израза. У сведеним и језгровитим песмама, Коста Костов говори прецизним и непосредним стиховима у којима настоји да уобличи једно искуство света и једно искуство литературе. Разапет између песничке традиције и савременог искуства, његове песме најављују занимљивог младог песника отвореног како за истраживање своје унутрашње песничке реч,и тако и за истраживање саме стварности, од које настаје већина његових песама, истакао је Гојко Божовић, песник, књижевни критичар и председник жирија овогодишњих Матићевих дана.
Овогодишња манифестација затворена је наступом Вокалног ансамбла “Константин” из Ниша.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП