МИНИСТАРКА НАУКЕ ДР ЈЕЛЕНА БЕГОВИЋ У ЋУПРИЈИ: ДРЖАВА ЋЕ НАДОКНАДИТИ ШТЕТУ ОД ПОПЛАВА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић посетила је општину Ћуприја, где је у пратњи локалног руководства обишла неколико домаћинстава у граду и селу Супска као и установе која су претрпела штету у недавним поплавама. Овом приликом министарка је у разговору са породицама које су претпреле штету истакла да ће Влада Србије интензивно радити на томе да се на најефикаснији начин надокнади сва штета грађанима који су на било који начин били угрожени поплавама.

Док не видите не размишљате о поплавама, а док их не доживите не схватате са чим се људи суочавају. Обишла сам неколико домаћинстава у општини Ћуприја којима је водена стихија буквално за десетак минута поплавила домове и том приликом причињена је велика материјална штета. Држава Србија је заиста брзо реаговала, па је тако у првом кругу, одвојено преко 500 милиона динара помоћи за санацију оштећених објеката. Поучени искуством из 2014. године, развиjени су брзи механизми како да након поднете пријаве и евидентирања начињене штете, људи могу да изврше наплату, која ће сасвим је извесно почети овог месеца.

У пратњи локалног руководства, министарка Беговић обишла је и вртић Шећерко који је у јунским поплавама претрпео највећу штету јер су у кратком временском периоду поплављене комплетне подрумске просторије, а на самом објекту приметна су оштећења. Директорка ПУ “Дечја радост” Снежана Илић, упутила је министарку у детаље новонастале ситуације и указала на потребу да се изгради нова зграда вртића, у којој би свака соба имала мокри чвор и чиме би се створило више простора за смештај деце.

Оно што се испоставило то је да је на местима и у општинама у којима су током великих поплава 2014. године, постојали највећи проблеми, и где се након тога улагало у санацију критичних тачака, тамо током ових поплава и није било већих проблема. Али и поред тога још увек има пуно посла, јер се ради о деценијама запуштеним системима који се морају темељно обновити, како се овакве ствари не би понављале у будућности.

Након овог обиласка, министарка Беговић поднеће извештај Влади Републике Србије како би се сагледале могућности у вези са санацијом штете али и даљи кораци у спречавању поновног плављења.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП