МОЈЕ ЗДРАВЉЕ, МОЈЕ ПРАВО!

Превентивни прегледи веома су значајни, јер омогућавају да сваки грађанин провери своје здравствено стање и уколико има повећаних вредности шећера у крви, масноћа праћених повишеним притиском и гојазношћу што спада у велики ризик за настанак многих хроничних болести, може на време да се реагује и да се спречи да до развоја болести дође. Ово су само неки од савета које су грађани могли да добију од будућих медицинских радника, ученика Медицинске школе из Ћуприје, који су са партнерским организацијама, поводом обележавања Светског дана здравља на градском тргу спровели још једну здравствену акцију.
Марија Илић, директорка Медицинске школе истакла је овом приликом да је веома важно да ученици свој хумани позив промовишу и путем оваквих акција, па су тако и овог пута у акцији учествовали ученици сва три смера ове школе.

-Грађани су могли да провере ниво шећера у крви и утврде своју крвну групу, физиотерапеути су пружили услугу масаже врата и шаке, а приказана је и вежба вештачког дисања и масаже срца на показној лутки. Наши суграђани могли су да поставе питања у вези свог здравственог стања и добију савете на који начин сами могу да допринесу да своје здравље учине бољим, истакла је директорка Илић.

Овогодиша тема Светског дана здравља је „Моје здравље, моје право”, али уз права иду и обавезе. Треба имати у виду да је здравље наше основно људско право, али и обавеза- према себа и својим ближњима, и стога свако од нас треба да уради све што је у његовој могућности да сачува или побољша своје здравље, сложили су се учесници акције.

Како бринути о свом здрављу ?

♦ ХРАНИТЕ СЕ ПРАВИЛНО! Немојте прескакати оброке, водите рачуна о избору намирница и начину њихове припреме. Одржавајте пожељну телесну тежину.
♦ Свакога дана БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!
♦ Реците НЕ дуванским проиводима! Будите заговорник окружења без дуванског дима.
♦ Ограничите унос алкохолних пића!
♦ Дружите се!
♦ Редовно контролишите своје здравље код свог изабраног лекара и идите на превентивне прегледе!

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП