МУРАЛ СА ЛИКОМ ДРАГОСЛАВА МИХАИЛОВИЋА ГОТОВ ДО ДАНА ОПШТИНЕ

Лик писца и академика Драгослава Михаиловића из дана у дан добија све јасније линије. Ауторка победничког идејног решења за мурал Марија Радосављевић Комарац, која се зидним сликарством бави већ 15 година, каже да се приликом израде конкурсног рада без двоумљења одлучила за алузију на једну од Михаиловићевих најпознатијих књига, роман “Кад су цветале тикве”.

Одувек сам волела велики формат и чим сам сазнала да школовање могу да усмерим ка стварању на великим површинама, одлучила сам се за зидно сликарство. Иначе, дело “Кад су цветале тикве”, које сам читала још као средњошколка, на мене је оставило невероватан утисак, тако да апсолутно нисам имала недоумицу коју ћу тему изабрати за овај конкурс.

Приликом израде мурала морају да се испоштују сви технички поступци како би на крају имао жељени изглед и како би дуго трајао. Рад на скели, често уз примену планинарске опреме, несумњиво носи са собом пуно адреналина, али су се организатори посла побринули да будем апсолутно безбедна – каже Марија Радосављевић.

Мени је, искрено, ово био први пут да радим стојећи у корпи дизалице. Скицу смо на зид пренели пројектором, а онда су ме дизалицом возили док сам је цртала. Ова скела није много висока па самим тим није страшно стајати на њој, али свакако су испоштоване све мере безбедности.

Идеја локалне самоуправе је да се на одређеним локацијама у граду осликају мурали са ликовима знаменитих Ћупричана којима ћемо на тај начин исказати поштовање, а истовремено добити својеврсну туристичку атракцију – каже Ненад Јовановић, општински већник за омладинску политику.

Ове године се осликава улаз у град, а следеће године ћемо, надам се, изабрати више локација на којима ће се радити мурали, како бисмо дали шансу и неафирмисаним уметницима да се представе. Све се то ради уз дозволу скупштине станара и локалне самоуправе, а са циљем да улепшамо сиве фасаде којих има на претек.

Ненад Јовановић је објаснио да ће аутори свих будућих мурала, као и у случају Драгослава Михаиловића, бити изабрани на јавном конкурсу са јасним пропозицијама који ће трајати најмање три месеца, а победнике ће изабрати стручни жири.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП