НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА – СВАКИ ДЕСЕТИ УЧЕНИК УЗРАСТА ОД 11 ДО 15 ГОДИНА ПУШИ

У Србији се данас обележава Национални дан без дуванског дима, а овогодишња кампања са слоганом “365 дан без дувана” има за циљ да се подигне свест о штетности пушења, нарочито код младих. Сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму. Оно што посебно забрињава је податак да у ученичкој популацији од 11 до 15 година сваки десети ученик пуши.

Дечаци у петом и седмом разреду основне школе чешће пробају да пуше у поређењу са девојчицама, док је учесталост пушења бар једном у току живота у првим разредима средњих школа већа међу девојчицама. Иако одређени број ученика који проба цигарете не наставља да пуши, велики је и проценат ученика који су пушили у претходних 30 дана и који према том критеријуму спадају у категорију пушача. Резултати истраживања показују и да сваки пети ученик првог разреда средњих школа  користи електронске цигарете, као и да је употреба ових производа популарна и међу дечацима и девојчицама.

Велики проблем са којим смо суочени је и висок и брз пораст употребе електронских цигарета и других никотинских производа, попут никотинских врећица, које је, пробао сваки 10 дечак у првим разредима средњих школа. Електронске цигарете пробало је 30 одсто ученика, а 20 одсто се сматра активним корисницима ових производа.

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП