НЕ ПАЛИТЕ СТРЊИКУ!

Пољопривредна стручна служба из Јагодине је у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде одржала едукативну радионицу под називом ,,Не пали стрњику“ која је била намењена пољопривредним произвођачима из Поморавског округа. Лоша пракса паљења стрњике као застарелог начина уклањања жетвених остатака представља велики ризик по живот и здравље грађана и имовину, наноси велике штете пољопривреди, животној средини и природи, чуло се на радионици.

Штете намерних паљења усева су вишеструке. Паљењем стрњике наноси се штета у пољопривреди, јер се високим температурама пожара уништавају корисни микроорганизми у горњим слојевима земљишта и смањује његова плодност. Веома је важно изабрати правилан плодоред и одговорно газдовати својим земљиштем, истакла је Миланка Миладиновић, саветодавац за ратарство Пољопривредне стручне и саветодавне службе Јагодина.

Овако уклањање стрњике законом је забрањено и квалификује се као кривично дело, а за починиоце су превиђене високе новчане казне. Поред тога, власник газдинства може бити стављен у пасиван статус у трајању од 5 година, што практично значи, да не може добити никакву субвенцицу од стране ресорног Министарства.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП