НОВА ЗАПОШЉАВАЊА ПРИОРИТЕТ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

По стакленом куполом зграде будућег Регионалног иновативног старт уп центра у Параћину, одржан је форум послодаваца на коме су представици Националне службе за запошљавање презентовали 12 јавих позива, односно конкурса, кроз које ће уз директну финансијску подршку, кроз различите мере активне политике запошљавања бити укључени послодавци и незапослена лица, а све у циљу подстицања запошљавању и смањења незапослености. Национална служба придаје изузетан значај сарадњи са локалним самоуправама, па је у том контексту општина Параћин стављена у сам врх по висини средстава која се из локалне касе издвајају за реализацију мера и програма активне политике запошљавања. Председник општине Параћин Владимир Милићевић истакао је овом приликом да је приоритет локалне самоуправе остао исти, а то је отварање нових радних места и подстицање самозапошљавања, подсетивши да је у току протекле године општина Параћин за ове намене определила 5 милиона динара.

Битно је да се одлуке доносе што ближе грађанима, да се сагледају њихове потребе, а мере активне политике запошљавања буду прилагођене потребама и специфичностима на локалном тржишту рада. У томе лежи оправданост оснивања Регионалног иновативног старт уп центра где ће на једном месту будући предузетници, превасходно млади људи, имати све неопходне услове и менторску подршку за развој нових пословних идеја, додао је председник Милићевић.

Као и претходних година тежиште ће бити на теже запошљивим категоријама лица у које спадају: млади до 30 година старости, без завршеног средњег образовања, старији од 50 година, Роми, особе са инвалидитетом, дугорочно незапослени, корисници новчане социјалне помоћи и лица у статусу вишка запослених, каже Светлана Миљковић, директорка НСЗ Филијале у Јагодини.

Прва група јавних конкурса намењена је младим лицима која по први пут треба да се запосле или стручно оспособе за рад у делокругу својих образовних профила. Такође, истакла бих јавне позиве који се односе на запошљавање лица са инвалидитетом који послодавцима нуде широк дијапазон програма за радним ангажовањем лица из ових категорија. И трећа група, обухвата конкурсе за остваривање подстицаја послодавцима који желе да запосле лица која ће се накнадно преквалификовати.

Већина јавних позива/конкурса биће отворена до 30. новембра ове године, док је рок за подношење захтева за мере намењене особама са инвалидитетом  31. децембар 2022. Јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање биће отворен два месеца, односно до 31. марта, а рок за подношење захтева потенцијалних извођача јавних радова истиче 15. марта текуће године.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП