ОНЕ СУ ПРОСЛАВИЛЕ ИМЕ СВОГА ГРАДА: САЗНАЈТЕ КО СУ ЗНАМЕНИТЕ ЋУПРИЧАНКЕ 20. ВЕКА

У галерији Установе културе до 4. јуна отворена је документарна изложба “Знамените Ћупричанке 20. века”, аутора историчара Стефана Стаменковића. Поставком је обухваћено 13 животописа жена рођених у Ћуприји или оних које су свој век провеле у граду на Великој Морави, дајући значајан допринос његовом друштвеном развоју, али и развоју Србије и Југославије током прошлог столећа.

Изложба има едукативни карактер. Фокус је на осликавању развоја нашег поднебља кроз дела великих жена, којима сам одлучио да на овај начин одам почаст. Она такође треба да буде замајац активног рада на проучавању и очувању локалног културно-историјског наслеђа, затим прикупљању историјске грађе, фотографија, аудио и видео записа о њима и писању њихових биографија – наводи Стефан Стаменковић.

Поред постера са биографијама Христине Поповић, Наде Аранђеловић, Босиљке Јанић, др Драгице Поповић Шећеров, проф. др Милане Поповић Роловић, Живке Дамњановић и Милице Ценић, Марије Мање Јовановић, проф. Милице Барић и проф. Зорке Ђекић, све до најпознатијих имена која је дао овај град – Далиборке Стојшић и Вере Николић, занимљиве су и приче о двема женским школама које су радиле почетком двадесетог века. То су Женска занатска школа и Домаћичка школа у Добричеву.

Велику помоћ у раду на изложби аутору Стефану Стаменковићу пружио је својим знањем и архивском грађом професор Милан Маја Џелатовић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП