ОПШТИНА ЋУПРИЈА РАСПИСАЛА НОВЕ КОНКУРСЕ ЗА ПОДСТИЦАЈЕ У ОБЛАСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ

У оквиру Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја, Општина Ћуприја расписала је 8 конкурса. Ово је 6 година како општина Ћуприја даје различите субвенције за пољопривредне делатности, али је и поред тога, одзив пољопривредника и даље далеко мањи од очекиваног, каже Бранко Милојевић, помоћник председника општине.

Програм за који се одлучује највећи број пољопривредника јесу кредитне подршке субвенцијом камате на краткорочне пољопривредне кредите као и програми за набавку опреме за наводњавање. Укупна средства предвиђена за ову субвенцију камате за краткорочне кредите су ограничена и износе 2.000.000,00 динара, а субвенционисаће се камате за кредите који нису мањи од 50.000 динара ни већи од 300.000,00 динара, са роком отплате до 12 месеци. Пре свега ово се односи на набавку репроматеријала, набавку нове пољопривредне механизације, машина и опреме за пољопривредну производњу и набавку опреме за припрему и производњу сточне хране, опреме за чување, прераду и пласман пољопривредних производа, набавку стада, изградња или реконструкција пољопривредних објеката, инвестиције у пчеларство и остало. Следећа подстицајна средства су у оквиру мера руралног развоја, намењена су за регресирање репродуктивног материјала, првог вештачког осемењавања крава, оваца и коза, а укупна предвиђена средства износе 200.000 динара. Овом мером, значајно ће се утицати на поправљање расног састава говеда на територији општине, са циљем повећања производње и квалитета млека и меса код комерцијалних произвођача, чему ће допринети и нови пројекти који ће се реализовати у сарадњи са ресорним Министарством и Инстирутом за ратарство из Краљева, наставља Милојевић.

Поред ових, расписан је конкурс за коришћење подстицајних средстава за набавку садног и семенског материјала дозвољеног за употребу у органској производњи, контролу земљишта и плодова као и за сертификацију органске производње који ће се субвенционисати у иносу од 100%, у односу на износ инвестиције без ПДВ-а, a максимално 150.000,00 динара по кориснику.На територији општине Ћуприја тренутно се четири повртара баве органском производњом али до сада ни једног од њих нисмо могли да субвенционишемо јер нису из Ћуприје. У најави имамо једног потенцијалног корисника из Јовца, који на 4 хектара има засаде органске крушке и тренутно је у завршној фази конверзије своје плантаже у органску тако да ћемо моћи да га субвенционишемо у стопостотном износу, додаје Милојевић.

Следећа подстицајна средства су у оквиру мера руралног развоја, намењена за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

Средства у износу од милион динара предвиђена су за подизање нових вишегодишњих засада воћака и винове лозе а исти износ биће одвојен за набавку опреме за мужу, хлађење и чување млека на фарми који укључује и све елементе, материјале као и инсталације. Такође, веома је интересантан програм за доделу субвенција за подизање и опремање пластеника за производњу поврћа, воћа, цвећа и расадничку производњу, а општина Ћуприја ове године овај програм реализује из сопственог буџета. До сада, добили смо девет пластеника од ресорног министарства и од Уједињених нација, али смо препознали потребу људи да до пластеника дођу конкуришући у сопственој општини. Расписан је и конкурс за набавку опреме за наводњавање повртарских усева а укупна средства за ову меру износе 800 хиљада динара. По устаљеној пракси, највећи износ средстава, 1.200.000 динара, одвојена су за набавку основне опреме за пчеларство, али у наредном периоду биће расписан и конкурс за набавку опреме за паковање и прераду меда.

Очекује се да у наредном периоду буде расписан конкурс за прераду, пуњење и паковање млека, производа од млека и меда и конкурс за рурални туризам. Конкурси су отворени до краја октобра и краја новембра а све додатне информације пољопривредници могу добити у одсеку за пољопривреду општине Ћуприја као и на званичној интернет страници општине Ћуприја www.cuprija.rs.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП