ПРИЗНАЊЕ “МАТИЋУ У ЧАСТ” ПРВИ ПУТ ЗА ФОТОГРАФИЈУ

Иван Милосављевић, фотограф из Ћуприје, овогодишњи је добитник награде “Матићу у част” за дело “Аутопортрет”. Ово је први пут да награду на ликовном конкурсу Музеја “Хореум Марги Равно” на тему надреализма добије аутор из Ћуприје, а уједно први пут да је то признање додељено за фотографију.

Ја тематски увек слично радим, а разлике се у мојим делима огледају у техници, инспирацији и мотивима. Фотографија је фокус мог израза, али будући да сам по струци дизајнер волим да кокетирам са више техника – изјавио је након примања награде Иван Милосављевић.

Ово дело је специфично по томе што је у односу на друга више базирано на графици која је нетипична за класичну фотографију. Одлучио сам се за принт у огледалу, тако да свако од посетилаца у слици може да види свој одраз. Награда “Матићу у част” за мене има посебну тежину и обавезу да и наредне године одговорим изазову који тема надреализма, а пре свега стваралаштво Душана Матића, са собом носи.

Веома је важно да једна средина као што је Ћуприја негује и даје максималну подршку развоју културе и уметности. Чини ми се да Матић и даље није довољно присутан међу нама Ћупричанима, али сигуран сам да ћемо после 39 година свест о њему и култури подићи на један виши ниво – каже Владимир Васиљевић, заменик председника општине Ћуприја.

Признање “Матићу у част” другу годину по реду има откупни карактер. Локална самоуправа обезбедила је откупну награду у износу од сто хиљада динара што ће победнику бити довољна мотивација за даљи рад, а музеју омогућити формирање једне квалитетне збирке радова из области савремене ликовне уметности.

Трочлани жири у саставу Радан Радојловић, Јагода Живадиновић и Бранислав Ђокић ове године имао је тежак задатак да изврши селекцију радова, али је одлука о победнику била једногласна – каже Новак Новаковић, директор Музеја “Хореум Марги-Равно”.  Изложба ће за поссетиоце бити доступна у галерији музеја до 4. октобра.

 

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП