ПРОЈЕКАТ “ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ О ЗНАЧАЈУ АРХЕОЛОШКОГ НАСЛЕЂА” ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА И ЗА ЋУПРИЈУ

Археолошка налазишта широм Србије већ деценијама су на мети дивљих копача који у потрази за вредним предметима и наносе огромну штету археолошким добрима и локалитетима. Не тако ретко током нелегалних ископавања све оно што је са археолошког становишта вредно попут керамике, земљиног покривача, остатака грађевина бива у потпуности уништено. То је био разлог да Српско археолошко друштво, као репрезентативно удружење у култури за област непокретног културног наслеђа, уз подршку Министарства културе и информисања покрене пројекат под називом “Подизање свести о значају археолошког наслеђа” који се већ трећу годину за редом спроводи на територији читаве Србије.

“Последњих година суочени смо са проблемом дивљих истраживача и аматерских група, који нестручним ископавањима и оваквим нелегалним радњама врше кривично дело. Да би се свему овом стало на пут потребно је да држава крене са озбиљнијим санкционисањем оваквих појава, јер смо сведоци да све чешће културна баштина са наших простора заврши у рукама приватних колекционара, рекао је доктор Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва.

Подизањем свести о значају археолошке баштине, упознавањем са прописима и оштријим спровођењем законских одредби може се очекивати да се у догледно време смaњи број дивљих копача и да се на минимум сведе штета коју својим деловањем наносе.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП