РАВАНЕЛИУС НА КРИЛИМА ОРЛА И ЗМАЈА

Спектакл за очи, уши и душу. Тако бисмо најкраће описали концерт “Орао и змај” Националног симфонијског оркестра Србије и маестралне кинеске уметнице Ванже Жанг, којим је званично отворен 5. фестивал музичке изузетности Раванелиус. Националним симфонијским оркестром Србије, који је основан у част фестивала Раванелиус, дириговао је Ифан Сун, једна од десеторице најбољих кинеских диригената, а као солисти наступили су виолиниста Кјуан Јуан и виолончелиста Драган Ђорђевић Сузуки.
-Велико ми је задовољство и част што је Ћуприја вечерас свет и што је вечерас свет у Ћуприји. Ако говоримо о музици, онда говоримо о универзалном језику, језику који сви разумемо, језику који сви осећамо, језику који нас све спаја. Вечерас се спајају и Кина и Ћуприја, и Србија и Русија. Спојени смо у једну заједницу, а то је Раванелиус”. Уживајте у оваквом спекталу, који се не види и не доживљава сваког дана, рекла је у поздравном говору, Јелена Ђулинац, председница општине Ћуприја.

-Фестивал је постао важна станица за многе домаће и светске уметнике. За пет година постојања, успели смо да урадимо много тога. Поносни смо што смо за трогодишњицу рада, проглашени за најбољи регионални фестивал, поносни на наше и неке младе генерације уметника које повезује Школа за музичке таленте. Ћуприја са поносом носи штафету града музике и културе и то пре свега захваљујући Школи за музичке таленте и Основној музичкој школи “Душан Сковран”, али и локалној самоуправи која је од самог почетка подржала идеју да се овакав фестивал покрене. Многе генерације бивших ученика ове наше школе су сањале снове, а ми смо успели да их оживимо и створимо овај дивни фестивал”, истакао је Драган Ђорђевић Сузуки, уметнички директор Фестивала Раванелиус.

-Изузетно сам поносан на овај тим, који је успео да опстане пет година и да расте заједно са овим фестивалом и верујем да смо ове године направили један изузетан догађај”, нагласио је Стефан Стаменковић, директор фестивала и Установе културе “Ћуприја”и искористио прилику да се захвали свим поједницима, институцијама и пријатељима фестивала, који су помогли да фестивал прерасте границе нашег града и земље.

Готово сат времена, публика је уживала у делима Моцарта, Брамса, Штрауса, Чајковског, које су под диригентском палицом Ифана Суна, извели чланови Националног симфонијског оркеста Србије,од којих је већина, своју уметничку каријеру започела управо у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Сопран Ванже Жанг, са великим успехом до сада је наступала на значајним светским сценама као што су Карнеги хол у Њујорку, Џон Хенкок хол и Театар Катлер Мажестик у Бостону, Сала „Луис Галве” у Шпанији, Концертној дворани Пекинга, па је излишно говорити колика је привилегија била слушати је у Ћуприји.

Фестивал Раванелиус се одржава до 12. јула, у организацији Установе културе “Ћуприја” и Школе за музичке таленте у Ћуприји, под покровитељством Општине Ћуприја и Министарства културе Републике Србије.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП