РАВАНЕЛИУС – ОД 1. ДО 8. ЈУЛА У ЋУПРИЈИ

Четврти по реду Раванелиус, свечано ће бити отворен у суботу, 01. јула концертом српског виртуоза на виолини Немање Радуловића и оркестра Доубле Сенс. Он ће извести нумере са свог најновијег албума Корени, који критичари оцењују као очаравајуће звучно путовање изазвано бројним утицајима и инспирацијама. “Многи фестивали са далеко дужим стажом нису успели да организују овакав програм. Иако спадамо у ред најмлађих, фестивал музичке изузетности изборио се за своје место, па ће тако и ове године у наредних осам дана бити организовани многобројни програми и концерти различитих жанрова прилагођени свим старосним категоријама, најавио је на данашњој конференцији за штампу Драган Ђорђевић Сузуки , уметнички директор фестивала.

” Имаћемо концерт камерне музике посвећен Јовану Ракићу који је један од оснивача Школе за музичке талента, на коме ће учествовати изузетни музичари, са нашим славним виолинистом Робертом Лакатошем на челу. Најбољи ученици трију музичких школа из региона имаће свој наступ на коме ће показати свој таленат и виртуозност. Издвојио бих и наступ наше најбоље фрулашице Неде Николић, која ће са својим триом публици представити најлепше композиције балканске традиционалне музике. Затим наступ познатог кларинетисте Огњена Поповића и сјајног македонског оркестра Профундис, којим ће дириговати Ђурђица Дашић. И ове године посебну пажњу посветили смо најмлађима, који ће имати прилику да уживају у опери за децу, радионицама за израду инструмената и музичком биоскопу за децу.

Ово је година јубилеја две установе које се баве музиком, 70 година ОМШ “Душан Сковран” и пола века Школе за музичке таленте па ће у оквиру фестивала ове установе имати запажене наступе, најавио је Стефан Стаменковић, директор фестивала

” Другу годину за редом Министарство културе подржало је фестивал Раванелиус и препознало га као један од најквалитетнијих музичких програма у земљи. То није тако без разлога, јер је управо фестивал Раванелиус проглашен за најбољи регионални фестивал у прошлој години, и добио престижну награду “Музика класика”, истакао је Стефан Стаменковић, директор фестивала.

Школа за музичке таленте из Ћуприје, пола века је чекала на један овакав фестивал а оно што је заправо требало да га карактерише јесте та изузетност. Школа јесте база оваквог фестивала, јер смо поред простора који ће ове године бити место одржавања мастеркласова на којима ће присуствовати не само наши ученици него и уметници и ученици из других крајева, припремили још један маестрални концерт наших ученика, каже Данијела Јовић, директорка Школе за музичке таленте.

Локална самоуправа финансијски је подржала организацију фестивала који је сада са пуним правом то можемо да кажемо, постао лична карта нашег града, истакао је у свом обраћању Владимир Васиљевић, заменик председника општине Ћуприја и додао да се поред фестивала за Ћуприју десила још једна лепа вест, која се односи на комплетну реконструкцију сале Музичке школе, за коју је средства у висини од 20 милиона динара, обезбедило Министарство културе.

Сам фестивал, по својој аутентичности и квалитету неминовно утиче на повећање посетилаца које бележимо током трајања фестивала, а задатак Туристичке организације је да Ћуприју и њене потенцијале представимо на најбољи начин, истакла је Јелена Петровић, директорка ТО Ћуприја истакавши да је ово прави начин да се мање средине као што је Ћуприја, афирмишу као културне дестинације на мапи Србије.

 

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП