РУРАЛНИ ТУРИЗАМ ЗА БРЖИ РАЗВОЈ СЕЛА

Унапређење руралног туризма на територији општине Ћуприја кроз стварање могућности за развој ловног туризма, била је тема трибине, на којој су присутни могли да се информишу о предусловима и бенефитима за бављење сеоским туризмом, могућностима за остваривање права на државне и локалне субвенције за унапређење економских активности на селу кроз подршку непољопривредним делатностима и начине оснивања удружења које ће имати за циљ промоцију гастротуризма, смештајних капацитета и ловног туризма. Јелена Петровић, директорка Туристичке организације Ћуприја истакла је овом приликом да се последњих година значајан акценат ставља на промоцију руралног туризма, природних лепота и културно-историјских локалитета, којима општина Ћуприја располаже, а који су један од предуслова за привлачење туриста. Према њеним речима, до сада су на територији општине регистрована три сеоска туристичка домаћинства, основано је неколико удружења жена, а у наредном периоду и село Исаково, које је било домаћин трибине, отпочеће поступак регистрације Удружења жена и шире активности за популаризацију ловног туризма.

“Село Исаково, има велике потенцијале за развој руралног туризма, јер су њихове досадашње активности на промоцији села, изворних обичаја, природног окружења погодног за бављење ловним туризмом и излетничким турама, показали велику заинтересованост за удруживањем и активнијим бављењем сеоским туризмом. Ту никако не треба запоставити изузетне потенцијале за бављење гастрономским туризамом, јер је културно наслеђе већинског становништва овог села, веома интересантно и примамљиво за све оне који први пут посете ове крајеве. У прилог томе, говори и велика посећеност манифестација по којима је ово село познато, попут Међународног фестивала фолклора и различитих ловачких окупљања, истакла је директорка Туристичке организације.

 

У односу на остале врсте туризма, Исаково поседује изузетне потенцијале за развој ловног туризма. Од дивљачи ниског лова, у рејону села, којим газдује ловачка секција Исаково, заступљени су зец, фазан и пољска јаребица, док су главни представници дивљачи високог лова јелен, срна и дивља свиња. Ловачка секција из Исакова, може да се похвали Драганом Трујић, једином женом међу ловцима, која је са одушевљењем прихватила идеју да се управо у њиховом селу, започне промоција овакве врсте туризма и иницијатива за оснивањем Удружења жена, које ће се бавити промоцијом националне и културне баштине.
Милан Пецић, председник Ловачко удружење “Морава” из Ћуприје, истакао је овом приликом да општина Ћуприја и ловиште којим газдуле ЛУ Морава има велике потенцијале за развој ловног туризма, а уколико би се повећао број сеоских туристичких домаћинстава и број расположивих постеља, може се говорити и о ловачким турама, за које су заинтересовани ловци из читаве Србије.

Већ неколико година уназад, општина Ћуприја расписује конкурс за доделу подстицајних средстава из Буџетског фонда за развој пољопривреде, а која су усмерена на унапређење економских активности на селу кроз подршку непољопривредним делатностима. Да бисте почели да се бавите руралним туризмом морате да имате већ регистровано пољопривредно газдинство, доказ да ваши објекти испуњавају прописане санитарно–хигијенске, као и техничке услове и да извршите категоризацију објекта. Суштина је да се сви угоститељски објекти за смештај у сеоским срединама пријављују, односно региструју, категоришу. И раније је локална самоуправа категорисала објекте, али они сад морају да се региструју у централном информационом систему “е-Туриста”, а објекти који се категоришу дужни су да евидентирају свој туристички промет, истакли су се у својим излагањима представници локалне самоуправе, локалне пореске администрације, Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

Причу о породичном бизнису и искуствима у раду сеоског туристичког домаћинства, са присутнима је поделила Ана Никодијевић из Овсишта код Тополе, познатија по бренду „Анина домаћа зимница“.

“Рецепт за успех је универзалан, вера, воља, упорност. Све ово обележило је читав мој живот, а ако уз то додате разумевање, породичну слогу и ослонац и нешто среће, успећете да у дело спроведете све што замислите. Мој пут од пољопривредника почетника, до развијеног сеоског домаћинства, прераде домаћих производа, домаће зимнице и руралног туризма, није био нешто што се десило преко ноћи. Али сматрам, да су бенефити бављења оваквим видом туризма вишеструки, јер ћете дословце, нахранити своју душу и срце, јер ћете кроз пружање својих услуга, пласман домаћих производа и промоцију културног наслеђа, дати допринос у развоју и опстанку вашег села и општине, нагласила је Ана.

Овакве трибине, у наредном периоду биће одржане и у осталим селима општине Ћуприја.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП