СИНРОМ ХРОНИЧНОГ УМОРА-НЕВИЉИВА БОЛЕСТ КОЈА ЗАХТЕВА ВИДЉИВУ ПОДРШКУ

12.мај је Међународни дан подизања свести о синдрому хроничног умора. Ово је прилика да удружења из целог света која се боре за права оболелих, различитим промотивним активностима, укажу на масовност овог озбиљног, али нажалост још увек недовољно истраженог обољења. Тим поводом, Удружења оболелих од синдрома хроничног умора и кризе свести, у просторијама Градске општине Стари град у Великој сали са почетком од 20 часова, одржаће трибину под називом ,,Синром хроничног умора-невиљива болест која захтева видљиву подршку”.

Наше удружење, обележило је четврту годину постојања и оно што видимо као свој највећи успех, то је што смо успели, да постанемо видљиви у друштву, да се о синдрому хроничног умора говори и да искуства, нас који смо годинама лутали за правом дијагнозом , помогну свима онима који се са овим проблемом суочавају, каже Ина Игњатовић председница удружења, и додаје да је овај синдром постао нарочито изражен током пандемије ковида, јер су симптоми пост ковида који траје дуже од шест месеци, заправо идентични симптомима хроничног умора.

Светска здравствена организација још увек није верификовала шифру болести додељену за синдром хроничног умора, а како лека за ово обољење нема, набавка суплемената, витамина и намирница за одговарајућу исхрану, за оболеле представља велики финансијски додатак. Управо зато, активности Удружења базиране су на сталне контакте са ресорним министарством у циљу изналажења трајног решења за све оне који живе са овим синдромом.

Треба напоменути да је крајем фебруара ове године, на иницијативу Удружења у министарству здравља, одржан састанак са помоћницом министра, др Јеленом Јанковић, и том приликом председница удружења, Ина Игњатовић, указала је на значај препознавања проблема од стране здравствених радника, које имају оболели од Синдрома хроничног умора , као и на питања које се односе на њихово право на боловање. Договорено је и да се у наредном периоду припреми План за континуирану медицинску едукацију, који ће имати задатак да подигне свест стручне јавности о препознавању Синдрома хроничног умора.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП