СПОЈ ДУХОВНОСТИ, ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

Црквено дрвориште, порта храма светог Ђорђа, након реновирања добила је свој коначни изглед. Звршница је била постављање мермерне спомен чесме. Ктитор је породица Ђорђевић из Ћуприје, а идејно решење дали су протојереј Рајко Рајковић, старешина цркве и ликовни уметник Драгомир Браца Ристић, вајар из Ниша. Тиме је амбијенталана целина заокружена и одише традицијом и духовношћу.

Почели смо заменом пешачких стаза, што је подразумевало санирање одвода, постављање електричних инсталација и замену расвете, при чему нам је много помогла локална самоуправа средствима намењеним верским заједницама. Сада можемо да кажемо да смо посао привели крају и да смо га заокружили овом лепом чесмом, чији је ктитор породица Ђорђевић.

Велико ми је задовољство било да радим на овом пројекту. Драго ми је што смо протојереј Рајко и ја успели да заједничку идеју спроведемо у дело на радост верног народа и уз помоћ породице Ђорђевић, која је ктитор ове спомен чесме – рекао је вајар Драгомир Браца Ристић, члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије:

Чесма је ручни рад и грбовима Цара Лазара, Ђурђа Бранковића и Деспота Стефана Лазаревића симболише Моравску Србију и Браничевску епархију – рекао је аутор Браца Ристић.

Црква светог Ђорђа, ћупријски храм вере и духовности, сада се налази у функционалнијем окружењу и уметнички оплемењеном простору, који може да прими више људи о празницима и другим поводима.

Старешина цркве протојереј Рајко Рајковић захвалио се локалној самоуправи на помоћ и разумевању, члановима Црквеног одбора, свим дародавцима и доброчинитељима који су на било који начин помогли реновирање дворишта цркве.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП