ПРИЈАВИТЕ МЕД СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА

Појава меда сумњивог квалитета у већем броју трговина и трговинских ланаца довела је до тога да Савез пчеларских организација Србије покрене акцију строже контроле исправности меда и позове пчеларе и грађане да пријаве производе који не одговарају квалитету прописаном у Правилнику о квалитету меда и других производа пчела.

Први показатељ да као потрошач посумњате у квалитет меда свакако је ниска цена, па тренутно имамо ситуацију да пчелари продају багремов мед по цени од 800 до 1000 динара по килограму, док фалсификатори производ који представљају као багремов мед продају по цени од 300 до 600 динара по килограму – каже Милан Николић, председник Пчеларског друштва “Раваница-Немања” из Ћуприје и напомиње да је покретање овакве акције једини начин да се на пут стане нелојалној конкуренцији.

За свега три дана на адресу Савеза пчелара Србије стигло је око 500 пријава меда сумњивог квалитета у продавницама, а на сајту Савеза доступне су фотографије производа за које је даљим анализама утврђено да нису задовољавајућег квалитета. Нажалост, без лабораторијске анализе тешко се може одредити да ли је мед квалитетан или само лоша копија, то је могуће само код кристалисаног меда. Врло важан показатељ да је у питању природни мед је кристализација – природни мед кристалише равномерно док копије стварају неправилне облике кристала.

Пријава меда сумњивог квалитета може се доставити директно надлежној ветеринарској инспекцији у писаном облику, уз фотокопију фискалног рачуна за мед који је купљен, или на телефон и мејл Савеза пчеларских организација Србије:  011/61-28-071     060/444-0-121     060/444-0-124     spos.rs@gmail.com

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП