СТИГЛО НАМ ЈЕ ПРОЛЕЋЕ

На северној Земљиној полулопти данас у 10 часова и 37 минута почeло је пролеће, док је у исто време за становнике на јужној хемисфери почела јесен – саопштено је из Астрономског друштва “Руђер Бошковић”. Пролеће ће трајати до 21. јуна до 5 часова и 32 минута, односно тачно 92 дана, 17 сати и 54 минута.

На дан почетка пролећа Сунце је изашло у пет часова и 40 минута, а залази у 17 часова и 50 минута, што значи да обданица траје 12 сати и 10 минута, а ноћ 11 сати и 50 минута. Занимљиво је да на дан пролећне равнодневнице обданица и ноћ немају исто трајање. У Астрономском друштву “Руђер Бошковић” објашњавају да је за то заслужна Земљина атмосфера, која привидно уздиже сунце изнад хоризонта.

И наредних пет година пролеће ће нам долазити 20. марта, али ће трајати до 20. или 21. јуна. Што се тиче летњег рачунања времена, и поред свих ранијих најава да ће ова пракса бити укинута то још увек није случај, те ћемо тако часовнике са 2 на 3 часа ујутру ипак померати у ноћи између суботе и недеље, 28. марта 2021.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП