СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ И СТОЧАРСТВА

Интересовање пољопривредника за програме које субвенционише општина Ћуприја из године у годину расте. Све више је младих људи који у пољопривредној производњи виде своју шансу – рекао је Бранко Милојевић, помоћник председника општине за пољопривреду и рурални развој. Требало је да прође неколико година па да пољопривредници виде све предности субвенционисања – подвукао је Милојевић. Од њега сазнајемо да је општина Ћуприја максилано упростила добијање свих потребних папира, а конкурси и потребни обрасци могу се преузети са општинског сајта или директно у Одељењу за друштвене делатности, привреду и локални економски развој, група за привреду и пољопривреду.

Ми највише волимо када нам пољопривредници дођу и лично их упознамо са свим погодностима које им општина Ћуприја пружа – нагласио је Бранко Милојевић.

Уз актуелних осам расписана су још два конкурса за субвенционисање пољопривредне производње. То су: подршка руралном туризму за категорисана сеоска туристичка домаћинства и субвенционисање опреме за прераду и паковање меда и млека.

Пољопривредници могу да конкуришу још за субвенционисање камата за пољопривредне кредите, регрес за вештачко осемењавање крупне стоке, те за органску пољопривреду која је субвенционисана 100 посто. Поред тога постоје још пет конкурса из области инвестиција у физичку имовину пољопривредних газдинстава. Субвенционише се основна опрема за пчеларство, опрема за мужу и хлађење млека, инвестиције за сертификовне саднице винове лозе и воћака, инвестиције за израду пластеника и инвестиције за системе за наводњавање повртарства на отвореном.

Интересовање је велико. Храбри све већи број младих пољопривредника. Услови за конкурисање су за све исти. Најважније је да газдинство буде регистровано а сва остала паприрологија у општини и трезору добија се за маскимално 45 минута и потпуно је бесплатна – рекао је Милојевић.

Тренутно, највише интрересовање влада за субвенционисње органске производње. У субвенционисаним износима најповољнија је опрема за мужу и хлађење млека и набавка сертификованих садница за воће и винову лозу – рекао је Бранко Милојевић, помоћник председника општине за пољопривреду и рурални развој, и нагласио да је највећи задатак информисање пољопривредника. Радимо на томе и сигуран сам да ћемо доћи до сваког ко жели да унапреди своју производњу. Ускоро ћемо плакате и флајере са основним информацијама поделити по сеоским месним заједницама, за све оне који не могу на други начин да се информишу – нагласио је Милојевић. 

Група за пољопривреду општинске управе даје информације и о конкурсима које расписује Република Србија. Управо је расписан конкурс за расподелу средстава за извођење радова на заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта у 2022. години. Конкурс се односи на нова инвестициона и друга улагања која обухватају набавку нове опреме за наводњавање и ископ/бушење бунара у функцији наводњавања. Све информације могу се добити у Одељењу за привреду, друштвене делатности и локални економски развој или на телефон 035/8150926.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП