ТЕШКА КЛИНИЧКА СЛИКА И КОД МЛАДИХ КОВИД ПАЦИЈЕНАТА

Тренутну епидемиолошку ситуацију у Ћуприји и Поморављу у најмању руку бисмо могли назвати нестабилном. Пацијенти које примамо ради лечења углавном имају средње тешку или тешку клиничку слику, а нажалост по њиховој бројности вратили смо се на стање из новембра прошле године – изјавио је за портал rtp.rs др Иван Милојевић, заменик директора Опште болнице у Ћуприји.

У нашој болници се лече људи из Ћуприје, Деспотовцa, Свилајнцa и Рековцa, а нешто мање из Јагодине и Параћина јер они имају своја ковид одељења. Крајем новембра и почетком децембра имали смо преко 120 хоспитализованих ковид позитивних пацијената, а онда је у последњих месец дана њихов број значајно опао, на око 40. Сада их је у просеку око 60, али оно што није добро је чињеница да је од пре две недеље опет број примљених на болничко лечење од ковида-19 већи од броја опорављених који су спремни за отпуст, скоро дупло већи.

Статус ковид одељења у Општој болници и даље имају службе које су за ове потребе трансформисане од избијања пандемије. На кратко смо за редован рад отворили Центар за рехабилитацију, али смо због пораста броја заражених били принуђени да га вратимо у ковид систем. Ипак, сматрам да се тај тренд не може прогласити за нови талас пандемије – објашњава др Милојевић.

Ово су мали бројеви да бисмо говорили о новом таласу. Пре ће бити да је у питању наставак приче из новембра и децембра. Наша одељења која су непрекидно у ковид статусу су Инфективно и Одељење пнеумофтизиологије. Пре три недеље затворили смо друга одељења која су била ангажована за ковид, првенствено Центар за рехабилитацију и Ендокринологију, али смо морали опет да их активирамо јер је број постеља био недовољан за овај повећани прилив.

Углавном се мисли да ковид-19 напада старију популацију становништва. Истина је да међу пацијентима доминирају они између 60 и 70 година старости, али подаци говоре да међу теже оболелима има и младих људи од тридесетак година – упозорава заменик директора Опште болнице.

Међу ковид пацијентима отприлике доминира популација између 60 и 70 година, мада има и старијих. Није добро што се, судећи према подацима, у групи тешко оболелих налазе и млади људи од 28 до 36 година. Истина је да млађи пацијенти углавном прођу са лакшим симптомима, али то апсолутно није правило.

Неопходно је да и даље наставимо са придржавањем прописаних мера: да носимо маске и дезинфикујемо руке и простор, а поготово да поштујемо физичку и социјалну дистанцу. Нико не зна колико ће пандемија трајати, и зато морамо да се помиримо са чињеницом да ћемо наставити да живимо са ковидом – закључио је др Милојевић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП