ТРИ БУНАРА ЗА БОЉЕ ВОДОСНАБДЕВАЊЕ ГРАДА

У току су радови на бушењу два нова бунара на локацији старо Стрелиште, чијим ће опремањем и стављањем у функцију бити обезбеђене додатне количине воде у градском систему водоснабдевања. Након више година експолоатације, бунар Б-1А који се налази у непосредној близини новоизграђене бушотине, изгубио је своју издашност, јер је свега 3 литра воде у секунди било неисплативо за потребе града, па се тако приступило изради планске документације за добијање испитног права и касније за бушење новог заменског бунара, Б ПРИМ 1-А, каже Дејан Ристић, директор ЈКП “Равно 2014.”

Ово је девети дан како се на овој локацији изводе радови на бушењу новог бунара пречника 820 милиметара. Након осам дана бушења, достигнута је дубина од 90 метара, након чега се приступило постављању бунарске конструкције и израде тзв. каротажног дијаграма, а према првим проценама бунар би након припајања на секундарну водоводну мрежу требало да у систем убаци од 10 до 13 литара воде у секунди. Поред овог заменског бунара, биће изграђен и нов бунар Б-5, који би требало да у рад буде пуштен када и заменски, током августа, па су очекивања да са ове локације у водосистем града, буде убачено око 20 литара воде у секунди.

У циљу обезбеђивања додатних количина воде у систему водоснабдевања, завршени су истражни радови на локацији села Супска, где су израђена две истражне бушотине и постављена три пиезометра. Резултати испитивања кажу да се са овог локалитета може очекивати око 60 литара воде у секунди, уз изградњу 6 до 7 бунара на ширем подручју.

На поменутој локацију избушена су два бунара, пречника фи 300 а дугорочним планом је предвиђено да се на овом локалитету формира ново извориште. У току је израда урбанистичког пројекта и откуп земљишта које је у приватном власништву, а очекивања су да се до краја године, поред ова два бунара, избуши и опреми још један бунар, чиме би се са локалитета  у Супској, обезбедило додатних 20 литара воде у секунди. На овом потесу, у догледно време биће изграђен и објекат црпне станице са мањим резервоаром, за шта се паралелно, са осталим радовима ради потребна документација. План је да се градски водоводни систем допуњава са бунара у Супској, а да се вишкови воде који би се јавили у ноћном периоду, складиште на резервоару за поравнање воде у Добричеву, који ће бити комплетно реконструисан.

Парарлелно са овим радовима, почеће и истражни радови на локацији на крају Моравске улице, ка железничкој прузи, где ће бити урађене две истражне бушотине, како би се додатне количине воде обезбедиле и из тог правца, и тиме заокружио прстен бунара на ободу града и обезбедило стабилно водоснабдевање, додаје Ристић.

Поред изградње бунара, општина Ћуприја и ЈКП “Равно 2014.” у протекле две године планирале су и припремиле елаборате, студије и потребну документацију за реконструкцију секундарне водоводне мреже у дужини од 20 километара, а која је стопирана због пандемије корона вируса. Пре три месеца, овај пројекат је поново активиран а Ћуприја се нашла у групи од 20 општина у којој ће се реализовати овај пројекат, чија ће вредност након ревизије цена, достићи око 2 и по милиона евра.

До сада смо имали неколико састанака у Министарству и очекујемо да када остале општине, које се налазе у овој групацији, буду комплетирале докуменатацију, средства у висини од 50 милиона које ће обезбедити држава, буду прерасподељена и усмерена локалним самоуправама, и до краја ове или почетком наредне године започнемо са реализацијом пројекта реконструкције готово половине секундарне градске водоводне мреже, који без помоћи ресорног министарства и државе, не бисмо могли да реализујемо, закључује Ристић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП