ТРИБИНА “ИСТОРИЈА ИЗМЕЂУ ЧИЊЕНИЦА И ИМАГИНАЦИЈЕ”

Видовданске свечаности званично су отворене трибином “Историја између чињеница и имагинације”, одржаном у летњој читаоници Народне библиотеке “Душан Матић”. Ексклузивни гост био је познати српски историчар Дејан Ристић, који је дискусију са публиком базирао на историјским догађајима уврштеним у трилогију коју чине његова дела “Митови српске историје”, “Заблуде српске историје” и “Легенде светске историје”.

Што је један догађај значајнији и преломнији за судбину неког народа, утолико ће се о њему испредати више прича, легенди и митова. Управо тај епитет има прва Косовска битка из 1389. године, а самим тим и Видовдан као празник на који се одиграо велики окршај српске и турске војске.

Наш народ често има навику да митске елементе традиције узима за историјске чињенице, а управо ту лежи опасност да историјска истина поклекне пред имагинацијом – истиче Дејан Ристић.

Сваки пут када установе да нешто не знају из историје, има оних који ће рећи: то нисмо учили у школи. Сматрам да сви ми, а поготово они међу нама који су родитељи садашњих ђака, треба да се боримо против релативизације и извртања историје, а то је једино могуће ако смо потковани стварним знањем које преносимо на нове генерације – закључио је Дејан Ристић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП