У 2020. ЗА ОПШТЕ ДОБРО ДОНИРАНО 90 МИЛИОНА ЕВРА

Према проценама невладине организације “Katalyst Balkans” у 2020. години грађани и компаније у Србији донирали су више од 90 милиона евра за опште добро. Укупан износ донација за превазилажење последица пандемије износио је 42 одсто, што значи да је давања у добротворне сврхе било готово три пута више него у 2019. Истраживање је показало да је у прошлој години само у области донаторства које није повезано са пандемијом дато 10 милиона евра више у односу на укупна давања у 2019, што значи да је просечни износ донација по појединцу порастао са 4,9 на 13 евра.

Након неколико година у којима су давања грађана била већа од давања пословног сектора, у години пандемије компаније су донирале нешто више од половине укупних средстава, док донације грађана чине око 35 одсто. Компаније су највише донирале држави за борбу против ковида-19, а грађани су активно донирали СМС-ом за индивидуално лечење суграђана – наводи Нејтан Коушал, директор организације “Katalyst Balkans”.

Не рачунајући чињеницу да су донације намењене ублажавању последица пандемије чиниле највећи део укупних донација, у свим другим областима донирало се у истој мери као и у 2019, па је тако 25 одсто свих донација било намењено здравству, 14 одсто подршци маргинализованим групама, 9 осто смањењу сиромаштва и 7 одсто области образовања.

Када је реч о томе ко су били примаоци донација у години избијања пандемије, и даље је претежно реч о појединцима и породицама. Међутим, појединцима је у 2020. отишло знатно мање новца: свега 4,4 одсто, док је у 2019. тај проценат био два и по пута већи. Оваква статистика последица је промене редоследа прималаца, јер је руководећи се принципом приоритета ка држави био усмерен већи проценат донација него ка непрофитним организацијама што је последица проглашења ванредне ситуације, као и укидања ПДВ-а на донације ка здравственом систему Републике Србије током ванредног стања.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП