У ПОМОРАВЉУ ОД 1985. ДО ДАНАС РЕГИСТРОВАНО 55 ЛИЦА СА ХИВ-ом

На територији Поморавског округа, од 1985. године до данас, укупно је регистровано 55 лица заражених ХИВ-ом. Од овог броја 45 је мушкараца а остатак су жене, подаци са Завода за јавно здравље “Поморавље”. У Србији са ХИВ-ом живи око 4 ипо хиљаде људи, од чега је више од половине припадника мушког пола. Највећи број инфицираних је у узрасту од 20 до 49 година али се последњих година бележи пораст и у млађој популацији. Поражавајући подаци разлог су више да се о ХИВ-у, начинима преношења и превасходно превенцији, не говори само 1. децембра, на Светски дан борбе против АИДС-а већ свакодневно, истакла је докторка Нада Ђорђевић, из Центра за превенцију болесто Завода за јавно здравље “Поморавље”.
Обележавањем 1. децембра уједно се скреће пажња на то да је ХИВ позитивним ососбама потребно пружити подршку и разумевање у борби коју воде. Докторка Ђорђевић је истакла да у Заводу за јавно здравље “Поморавље” током целе године ради саветовалиште, и да сви који желе могу доћи и тестирати се.
Поводом Светског дан борбе против АИДС-а, у амфитеатру  Академија васпитачко медицинских струковних студија – одсек медицинских студија Ћуприја у сарадњи са Медицинском школом, Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом Ћуприја, одржано је предавање о превенцији АИДС-а и очувању репродуктивног здравља, коме су присуствовали студенти и ученици Медицинске школе.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП