У ТОКУ ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

У амбулантама Домова здравља на територији Поморавског округа у току је имунизација против сезонског грипа, а свима који током предстојећег зимског периода желе да се заштите од ове заразне болести на располагању су две вакцине, четворовалентна Vaxigrip tetrata и тровалентна Торлакова “TorVaxFlu” вакцина. Ове године, Завод за јавно здравље Поморавље, Домовима здравља дистрибуирао је 14.000 вакцина, од чега је Деспотовацу припало 1.460, Јагодини 3.720, Дому здравља у Параћину 3.330, Рековцу 930, Свилајнацу 2.400 и Ћуприји 1.460 доза четворовалентног цепива Vaxigrip tetrata, док је 700 доза тровалентне вакцине домаћег произвођача, Домовима здравља распоређено у мањим количинама.

Веома је важно да истакнемо да је ове године на време набављена комплетана количина вакцина која је дистрибуирана поморавским Домовима здравља, што ће свакако утицати на континуирани процес имунизације. Од почетка вакцинације, у прве две недеље октобра, вакцинисано је око 4.000 људи што је задовољавајућа цифра а наша очекивања су да ће једну од две расположиве вакцине примити између 11 и 12.000 становника Поморавског округа, истиче доктор Ивица Јоцић, епидемиолог ЗЗЈЗ Поморавље.

Протекле две зиме, чини се да је сезона грипа изостала чиме су допринеле мере за сузбијање ширења пандемије корона вируса. Када је у питању имунизација против ковида, приметано је смањен број имунизованих против короне, нарочито оних који примају прву дозу, наставља доктор Јоцић и наглашава да истовремено вакцинисање против грипа и корона вируса, не утиче негативно на ефикасност вакцина.
Како епидемиолог Јоцић саветује, заштита од грипа се пре свега препоручују особама које су старије од 65 година, хроничним и малигним болесницима, гојазним особама, трудницама и свима који имају ослабљени имуни систем, јер у случају оболевања могу да развију тежу клиничку слику.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП