УПОЗОРЕЊЕ – ВЕОМА ОПАСНО ВРЕМЕ ДО ПОНЕДЕЉКА

Овако данас изгледа мапа Србије.

Извор: РХМЗ

Зацрвенело се у свим крајевима земље, а већ по устаљеној пракси Ћуприја је сврстана у ред најтоплијих градова у земљи. Према прогнозама метеоролога ову титулу задржаће и током викенда када се прогнозирају температуре око 42 подеока.

Ако узмемо у обзир да се температура мери у хладу, није искључено да би уколико се мери на сунцу могла да буде виша и за десетак степени, кажу метеоролози. Црвени метеоаларм на снази ће бити све до понедељка када се очекује незнатни пад температуре.

Црвени метеоаларм значи да се очекује врло опасно време. Како се наводи на сајту РХМЗ, очекују се опасне временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Министарство за рад Србије апеловало је на послодавце и запослене да примењују превентивне мере безбедности и здравља на раду на отвореном у условима високих температура, како би се смањио ризик по здравље радника. Код запослених који раде на отвореном на високим температурама најчешћи здравствени проблеми који се јављају су дехидрација и сунчаница. Губитак течности манифестује се појачаном жеђу, сувим устима, умором, вртоглавицом, а особи која је дехидрирала треба надокнадити изгубљену течност и минерале.

Слабост, мучнина, повраћање, вртоглавица, немир, зујање у ушима симптоми су сунчанице. Особу са симптомима сунчанице треба преместити у хладовину или расхлађену просторију, ставити хладне облоге на главу и давати хладне напитке. Поред дехидратације и сунчанице изложеност високим температурама може да изазове топлотни осип, грчеве и исцрпљеност, а најтежи здравствени проблем који може довести и до смртног исхода је топлотни удар.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП