УСКОРО НЕЋЕМО ИМАТИ СЛОБОДНЕ КРЕВЕТЕ ЗА КОВИД ПАЦИЈЕНТЕ

Kада су питању пријем нових пацијената и смештајни капацитети на ковид одељењима, ситуација у Општој болници је у најмању руку алармантна – изјавио је за Телевизију Поморавље др Иван Милојевић, заменик директора ове здравствене установе.

У последња 24 сата у болницу је примљено десет лица са симптомима инфекције коронавирусом, а број хоспитализованих на ковид одељењима од око 40 повећао се на преко 90 – упозорава др Милојевић.

Ако се узме у обзир да је хоспитализација неопходна код особа са средње тешком и тешком клиничком сликом, очито је да њихов број расте по геометријској прогресији. Дневно се обави између 10 и 13 пријема, а јако мало њих буде подобно за отпуст. Одељење ендокринологије је опет у ковид систему, али ако се попуни и тих 18 кревета, ми више немамо места за ковид пацијенте.   

Поред повећаног броја нових пријема ради болничког лечења, драстично је повећан и број прегледа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице. Старосна структура пацијената је разнолика, али предњачи радно способно становништво – објашњава др Иван Милојевић.

Мене забрињава вртоглави раст броја породица које су комплетно заражене коронавирусом, из чега можемо да извучемо закључак да је вирус свуда присутан. То такође значи да су се грађани који су примили прву дозу вакцине много опустили мислећи да су сада имуни. Понављам, три недеље након прве треба примити другу дозу вакцине, а њен пун ефекат осетиће се неколико недеља потом. Вакцина штити од обољевања преко 90 одсто, или је гаранција да ћете, уколико и оболите од ковида-19, имати лакшу клиничку слику.  

Хајде да не дозволимо да недисциплином упропастимо ефекте вакцинације који би требало да се осете за месец, два. Грађани ће тиме исказати и солидарност са здравственим радницима који већ другу годину раде у врло тешким условима и јако су исцрпљени физички и психички – апеловао је др Милојевић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП