ВАКЦИНОМ ПРОТИВ ХПВ

Откако је почео да ради 1. фебруара, Кутак за оснаживање породице врло брзо је својим активностима дошао до великог броја поклоника, који редовно посећују његове радионице и трибине. У сали Дома здравља одржано је веома посећено и одлично организовано предавање о Хуманом папилома вирусу и потребама за вакцинацијом, јер може бити узрочник великог броја полних болести. ХПВ вакцина се препоручује и девојкама и младићима, нарочито у доби адолесценције, речено је на трибини. До сада није забележена ниједна контраиндикација. У свету ХПВ вакцину примило је пола милијарде људи. Предавање је одржала др Милена Стефановић, из Завода за јавно здравље „Поморавље“.

У Србији је доступна вакцина против ХПВ за децу од девет до 19 година. Вакцина је бесплатна и дистрибуирана је у све домове здравља, где се и врши имунизација. Ово је једна од најбезебднијих вакцина и даје се у најразвијенијим земљама света.

ХПВ је врло честа инфекција и свако ко је сексуално активан дошао је у додир са овим вирусом. Начин заштите је и давање вакцине пре ступања у сексуалне односе. Зато је и одабран овај узраст јер је у том добу вакцина најделотворнија – нагласила је др Милена Стефановић. Свако ко жели да вакцинише своје дете против ХПВ треба да се обрати изабраном педијатру.

Кутак за оснаживање породице помогли су Црвени крст, Центар за социјални рад, Удружење „Подршком до осмеха“, Дом здравља и општина Ћуприја, и део је програма Про – локлано управљање за људе и природу.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП