ВЕЋЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПРИВАТНОГ ПОСЛА

Према подацима Националне службе за запошљавање, филијале у Јагодини, на подручју Поморавског округа бележи се благи пад незапослености у односу на децембар 2020. године, када је регистровано 20.612 незапослених лица. Послодавци су током протекле године исказали потребу за запошљавањем 1.924 лица, највише су области економије, права и администрације, здравства, трговине, затим у области машинства и обради метала, текстилној, дрвно прерађивачкој и прехрамбеној индустрији, истиче Светлана Митровић, в.д. директорке Националне службе за запошљавање, филијале у Јагодини.

Посебно треба истаћи резултате који су постигнути кроз мере намењене младима, а то су стручна пракса, мере приправника за младе са средњим образовањем и младе са високим образовањем и програм “Моја прва плата” где смо укупно имали 385 младих лица која су добила прилику да се први пут стручно оспособе или запосле на пословима за које стекли образовање или на другим конкретним пословима код послодаваца. У овој години, на нивоу Поморавског округа одобрено 109 субвенција за самозапошљавање, чиме је обезбеђена подршка да 109 незапослених лица оснују предузетничке радње.

Током године подржан је врло широк и различит спектар интелектуалних, производних и услужних делатности. Све већи број незапослених лица заинтересован је за покретање бизниса уз финансијску подршку НСЗ, а податак да је преко 60% регистрованих радњи и даље активно, показује да је ово једна од мера активне политике запошљавања која даје веома добре резултате и дугорочне ефекте, наглашава директорка Митровић.

У току протекле године реализоване су многе нове активности, попут специјализованих обука, обука на захтев послодавца и стицања практичних знања путем преквалифкикација а посебна пажња посвећена је подстицању запошљавања особа са инвалидитетом, те је уз различите финансијске подстицаје обезбеђено запошљавање или радно ангажовање преко 80 особа са инвалидитетом.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП