ВЕК ПОСТОЈАЊА ЛИСТА “БОРБА”

Јубилеј, као што је век постојања имена “Борба” и трогодишњица истоименог часописа, и више је него довољан разлог да се тим поводом уприличи изложба фотографија, која
садржи преко 350 фотографија, сврстаних у 15 целина, које приказују настанак и рад куће Борба кроз читав век, од изгледа штампарије, Борбиних издања, личности као и Борбин зид занимљивости, који је за мене, као аутора ове изложбе оставио најјачи утисак, истакла је Милица Драшковић, аутор изложбе “Век Борбе” која је поводом значајног јубилеја овог листа, уприличена у галерији ћупријског музеја.

“Сам бренд “Борба” који постоји већ 101. годину, довољна је одговорност и привилегија за уредника. Поред професионалне одговорности, када се бавите темама попут културе, традиције, туризма, којима се уосталом Борба и бави, и када као сараднике имате младе људе који стасавају у озбиљне новинаре, онда та одговорност за мене као уредника, и није велико бреме. Оно чиме Борба заиста може да се похвали то је архива Борбе, новинска и фото документација која је једно право културно благо, што нас чини својеврсним хроничарем неких прошлих али и садашњих времена, истакла је Елена Стојановић, уредница “Борбе”.

Борба је некада била стуб борбе против фашизма, данас је стуб борбе за културу. Свакако да сам поносан на ону прву борбу која је изашла 1922. у Загребу, поносан на 19 бројева који су штампану у Ужичкој републици, на 12 хиљада бројева штампаних након ослобођења Београда 1944. године али исто тако ништа мање поносан на данашњу Борбу и бројне награде и признања који су потврда преданог рада, младе редакције која ствара са једном заједничким циљем, а то је очување правих културних вредности, поручио је директор часописа Борба Андрија Јоргић.

Борба је била покретач многих дневних , недељних и периодичних издања а оно што их очекује јесте дигитализација комплетног листа Борба, где ће бити први лист у бившој југославији који је дигитализован у овом формату и што је најважније стогодишње писано наслеђе које Борба баштини биће доступно широј јавности.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП