ВЕЛИКИ ОДАЗИВ ГРАЂАНА ЗА ПРИМАЊЕ ТРЕЋЕ ДОЗЕ ВАКЦИНАЦИНЕ

На пункту у Дому здравља почела је имунизација грађана трећом дозом вакцине против коронавируса. Према речима Јадранке Ђорђевић, координаторке за вакцинацију у општини Ћуприја, имунизација ће се обављати сваког дана у термину од 8 до 14 сати без обзира на то коју дозу по реду и коју врсту вакцине примате.

Вакцинација трећом дозом обављаће се по редоследу примања прве две дозе, а сви грађани који су се вакцинисали добиће путем СМС-а и електронске поште обавештење о термину примања вакцине. По пријему обавештења грађани ће моћи да оду у свој дом здравља и тамо приме трећу дозу, а на порталу еУправа наглашено је да грађани не треба самоиницијативно да се пријављују и одлазе у домове здравља пре него што буду контактирани.

Трећа доза вакцине против ковида-19 се даје особама које су другу дозу примиле пре најмање шест месеци (без обзира на врсту вакцине), а првенствено лицима која имају тешка хронична обољења, примаоцима коштане сржи и органа, пацијентима на хемодијализи и члановима њихових породица. Такође се препоручује старијима од 70 година, лицима која стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите, запосленима у здравственим установама и установама социјалне заштите, а потом и свим другим категоријама становништва код којих постоји интересовање за примање такозване бустер дозе вакцине.

Вакцинација није обавезна, те грађани који добију позив за трећу дозу, а не желе да је приме, нису у обавези да се одазову. Свако лице ће имати могућност избора врсте вакцине, која може бити другачија од оне која је дата приликом вакцинације и ревакцинације. Коначан избор вакцине саопштава се лекару током прегледа и консултација на вакцинационом пункту.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП