ВИДОВДАН – СИМБОЛ ХРАБРОСТИ И ЈУНАШТВА СРПСКОГ НАРОДА

У славу великог православног и српског празника Видовдана, поводом обележавања 635. годишњице Kосовског боја, у амфитеатру Високе медицинске школе у Ћуприји, одржана је свечана Видовданска академија, централна манифестација у оквиру Видовданских свечаности, које се ове године одржавају од 24. до 30 јуна. Свечаној академији присуствовале су
бројне званице из јавног и друштвеног живота општине Ћуприја, представници Војске Србије, полиције, свештенство цркве Светог Ђорђа и бројни грађани.  -Уочи Видовдана, веома је важно да се сетимо, ко смо ми заправо. Зашто смо сви овде, као неко ко је део историје, традиције и неко ко је део српске културе, српске вере, српског народа и српске образованости, обратила се присутним званицама, Јелена Ђулинац, председница општине Ћуприја.

Чувајмо се међусобно, немојте да се делимо, ни на наше, ни на друге, на противнике, него да смо сви заједно, скупа, свесни и саборни, као што су и наши преци били, јер да нису били заједно и да нису војевали заједно, не би било ничега, не би било српства, не би било државе, не би било јунаштва, не би било чојства, не било Србије.

Видовдан је дан када треба не само да се молимо Богу за оно што имамо, већ је Видовдан дан када треба да се помолимо за све наше јунаке који су храбро, одважно и пуна срца бранили сваки темељ наше земље. Бранимо је и ми, бранимо је својом добротом, бранимо је својом љубављу, бранимо, свако своју заједницу, а ово је наша заједница, наша Ћуприја, наше село и наша Србија. Боримо се да наша Ћуприја, буде узданица свију нас заједно. Будимо сложни и радимо заједно, за ово што имамо, а то је, наша општина. Нека нас сваки Видовдан подсети, ко смо, где смо и за шта смо, нагласила је председница Ђулинац.

За посебан уметнички доживљај побринули су се драмски уметници Маја Кулунџија, у улози мајке Југовића, наратори Марија Миладиновић и Петар Митић, градски хор “Марги”, хор “Возглас”, док је вече вишегласним извођењем традиционалних песама и ауторских песама инспирисаних српском традицијом, употпунила Етно група “Златник”.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП