ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ НЕГО ПРОЛЕТОС, АЛИ МАЊЕ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ ЗАХВАЉУЈУЋИ ВАКЦИНАЦИЈИ

Епидемиолошка ситуација на територији општине Ћуприја се погоршава. У протекла 24 сата ковид амбуланта Опште болнице прегледала је 40 лица, од којих је деветоро задржано на лечењу. Тренутно се на ковид одељењима ове установе лече 52 ковид позитивна пацијента, међу којима је убедљиво највише грађана Ћуприје и Деспотовца.

Др Иван Милојевић, заменик директора Опште болнице задужен за медицинске послове, каже да је према подацима ЗЗЈЗ “Поморавље” септембарски број новозаражених на територији Поморавског округа у једном дану већи него истог датума у априлу ове године, али да је истовремено број хоспитализованих пацијената мањи. Према његовом мишљењу таквом односу допринела је вакцинација.

Четвртог априла на лечењу у Општој болници било је 116 пацијената, од укупно 126 особа са подручја Поморавског округа којима је тог дана констатована инфекција коронавирусом. Четвртог септембра откривена су 174 нова случаја у округу, али су у нашим болничким постељама свега 52 особе, што очито показује да за такво стање треба захвалити ефектима вакцинације. Обично од укупног броја заражених њих 10 до 15 одсто захтева болничко лечење, а сада их је два до три пута мање.

Очекујући врх епидемијског таласа Општа болница је за ковид пацијенте поново отворила Центар за рехабилитацију. Поред овог и Инфективног одељења, које је од почетка епидемије у ковид систему, у функцији су опет Грудно одељење и Ендокринологија. Клиничка слика и профил оболелих варирају, али је чињеница да се људи у нашој средини заражавају на породичним окупљањима и весељима – објашњава др Иван Милојевић.

Болничко лечење је тренутно потребно старијим пацијентима који имају низ пропратних хроничних обољења. Они међу њима који су вакцинисани постеље допадну због коморбидитета, али треба нагласити и да је ту већином реч о лицима која су загазила у девету деценију живота. Генерално, две трећине пацијената чине млађе особе, до 50 година, које нису вакцинисане.

Без обзира на ковид ситуацију Општа болница ради. Тешко је организовати посао, али је приметно да се број нон ковид пацијената смањује како епидемијски талас узима маха и обрнуто. Тешко је предвидети како ће се ситуација развијати у скоријем периоду, али је очигледно да врх овог таласа није досегнут. Поново апелујем на грађане да се вакцинишу, како би се смањио број новозаражених  – истакао је др Милојевић.

Ниједан пацијент не може да буде примљен на одговарајуће одељење док му се не уради антигенски тест. Чак не инсистирамо да пацијенти донесу тест, већ их тестирамо на лицу места како бисмо имали што свежије резултате. Па и тада се деси да на неком нон ковид одељењу избије зараза јер је пацијент у тренутку тестирања био у периоду инкубације. Максимално се трудимо да функционишемо по строгим прописима, али управљање епидемијом у пракси никада не може бити идеално.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП